Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja (CROSBI ID 690927)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad

Kos, Ivica ; Mijač, Ivana ; Janječić, Zlatko ; Sinčić Pulić, Blanka ; Musulin, Marko ; Langová, Radka ; Luković, Zoran ; Širić, Ivan ; Bedeković, Dalibor Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja // 55. Croatian and 15. International Symposium on Agriculture - Proceedings / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 434-439

Podaci o odgovornosti

Kos, Ivica ; Mijač, Ivana ; Janječić, Zlatko ; Sinčić Pulić, Blanka ; Musulin, Marko ; Langová, Radka ; Luković, Zoran ; Širić, Ivan ; Bedeković, Dalibor

hrvatski

Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja

Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka mikroalgi (Schyzochytrium limacinum) u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja. U istraživanju je korišteno 36 TETRA-SL brown nesilica koje su bile podijeljene slučajnim odabirom u tri hranidbena tretmana (kontrolni tretman A, pokusni tretmani B s dodatkom 0, 5% mikroalgi i tretman C s dodatkom 1% mikroalgi. Senzorska analiza provedena je primjenom triangl i hedonističkog testa na žumanjcima kuhanih jaja. Uočljivu razliku između tretmana A i C iskazalo je 12 od 19 ocjenjivača što predstavlja i statistički značajnu razliku (P<0, 01), a razlika je najčešće pripisana okusu žumanjka. Izraženost boje žutanjka tretmana C bila je statistički značajno veća nego kod kontrolnog tretmana A. Prihvatljivost mirisa i ukupna dopadljivost nisu bili značajno različiti između tretmana. Ovim istraživanjem utvrđen je pozitivan učinak dodatka 1% mikroalgi na senzorska svojstva jaja što upućuje na opravdanost dodavanja u hranu za kokoši nesilice.

jaja ; senzorska analiza ; mikroalge ; Schyzochytrium ; dopadljivost

nije evidentirano

engleski

Effect of microalgae addition in laying hen diet on egg sensory traits

nije evidentirano

eggs ; sensory analysis ; microalgae ; Schyzochytrium ; likeability

nije evidentirano

Podaci o prilogu

434-439.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

55. Croatian and 15. International Symposium on Agriculture - Proceedings

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

poster

16.02.2020-21.02.2020

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)