Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1063505

Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja


Kos, Ivica; Mijač, Ivana, Janječić, Zlatko; Sinčić Pulić, Blanka; Musulin, Marko; Langová, Radka; Luković, Zoran; Širić, Ivan; Bedeković, Dalibor
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja // Proceedings of 55.Croatian and 15. International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2020. str. 434-439 (poster, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1063505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja
(Effect of microalgae addition in laying hen diet on egg sensory traits)

Autori
Kos, Ivica ; Mijač, Ivana, Janječić, Zlatko ; Sinčić Pulić, Blanka ; Musulin, Marko ; Langová, Radka ; Luković, Zoran ; Širić, Ivan ; Bedeković, Dalibor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of 55.Croatian and 15. International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2020, 434-439

Skup
55. Croatian and 15. International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16. - 21. 02. 2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
jaja, senzorska analiza, mikroalge, Schyzochytrium, dopadljivost
(eggs, sensory analysis, microalgae, Schyzochytrium, likeability)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka mikroalgi (Schyzochytrium limacinum) u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja. U istraživanju je korišteno 36 TETRA-SL brown nesilica koje su bile podijeljene slučajnim odabirom u tri hranidbena tretmana (kontrolni tretman A, pokusni tretmani B s dodatkom 0, 5% mikroalgi i tretman C s dodatkom 1% mikroalgi. Senzorska analiza provedena je primjenom triangl i hedonističkog testa na žumanjcima kuhanih jaja. Uočljivu razliku između tretmana A i C iskazalo je 12 od 19 ocjenjivača što predstavlja i statistički značajnu razliku (P<0, 01), a razlika je najčešće pripisana okusu žumanjka. Izraženost boje žutanjka tretmana C bila je statistički značajno veća nego kod kontrolnog tretmana A. Prihvatljivost mirisa i ukupna dopadljivost nisu bili značajno različiti između tretmana. Ovim istraživanjem utvrđen je pozitivan učinak dodatka 1% mikroalgi na senzorska svojstva jaja što upućuje na opravdanost dodavanja u hranu za kokoši nesilice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dalibor Bedeković (autor)

Avatar Url Zlatko Janječić (autor)

Avatar Url Zoran Luković (autor)

Avatar Url Ivica Kos (autor)

Avatar Url Ivan Širić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kos, Ivica; Mijač, Ivana, Janječić, Zlatko; Sinčić Pulić, Blanka; Musulin, Marko; Langová, Radka; Luković, Zoran; Širić, Ivan; Bedeković, Dalibor
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja // Proceedings of 55.Croatian and 15. International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2020. str. 434-439 (poster, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kos, I., Mijač, Ivana, Janječić, Zlatko, Sinčić Pulić, B., Musulin, M., Langová, R., Luković, Z., Širić, I. & Bedeković, D. (2020) Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Proceedings of 55.Croatian and 15. International Symposium on Agriculture.
@article{article, year = {2020}, pages = {434-439}, keywords = {eggs, sensory analysis, microalgae, Schyzochytrium, likeability}, title = {Effect of microalgae addition in laying hen diet on egg sensory traits}, keyword = {eggs, sensory analysis, microalgae, Schyzochytrium, likeability}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Agronomski fakultet}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font