Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja (CROSBI ID 690927)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kos, Ivica ; Mijač, Ivana ; Janječić, Zlatko ; Sinčić Pulić, Blanka ; Musulin, Marko ; Langová, Radka ; Luković, Zoran ; Širić, Ivan ; Bedeković, Dalibor
hrvatski
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka mikroalgi (Schyzochytrium limacinum) u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja. U istraživanju je korišteno 36 TETRA-SL brown nesilica koje su bile podijeljene slučajnim odabirom u tri hranidbena tretmana (kontrolni tretman A, pokusni tretmani B s dodatkom 0, 5% mikroalgi i tretman C s dodatkom 1% mikroalgi. Senzorska analiza provedena je primjenom triangl i hedonističkog testa na žumanjcima kuhanih jaja. Uočljivu razliku između tretmana A i C iskazalo je 12 od 19 ocjenjivača što predstavlja i statistički značajnu razliku (P<0, 01), a razlika je najčešće pripisana okusu žumanjka. Izraženost boje žutanjka tretmana C bila je statistički značajno veća nego kod kontrolnog tretmana A. Prihvatljivost mirisa i ukupna dopadljivost nisu bili značajno različiti između tretmana. Ovim istraživanjem utvrđen je pozitivan učinak dodatka 1% mikroalgi na senzorska svojstva jaja što upućuje na opravdanost dodavanja u hranu za kokoši nesilice.
jaja ; senzorska analiza ; mikroalge ; Schyzochytrium ; dopadljivost
nije evidentirano
engleski
Effect of microalgae addition in laying hen diet on egg sensory traits
nije evidentirano
eggs ; sensory analysis ; microalgae ; Schyzochytrium ; likeability
nije evidentirano
Podaci o prilogu
434-439.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
55. Croatian and 15. International Symposium on Agriculture - Proceedings
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
poster
16.02.2020-21.02.2020
Vodice, Hrvatska