Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti (CROSBI ID 278898)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Baban, Mirjana Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 2 (2020), 149-155

Podaci o odgovornosti

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Baban, Mirjana

hrvatski

Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti

U radu se ukazuje na udio intramuskularne masti u mesu nekih genotipova svinja, na masnokiselinski sastav intramuskularne masti, odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina u intramuskularnoj masti, te na ulogu polinezasićenih masnih kiselina u organizmu i zaštiti zdravlja ljudi. Kvocijent između polinezasićenih (PUFA) i zasićenih masnih kiselina (PUFA/SFA) u svinjskom mesu najčešće je povoljan i kreće se u zdravstveno preporučenim vrijednostima (≥ 0, 4). Međutim, omjer n-6/n-3 u ukupnim masnim kiselinama u svinjskom mesu je izrazito u korist n-6, što znači više od nutritivno preporučenih vrijednosti (< 4).

svinjsko meso ; nutritivna vrijednost ; intramuskularna mast ; masnokiselinski sastav

nije evidentirano

engleski

Nutritional value of pig meat in terms of intramuscular fat content and composition

nije evidentirano

pig meat ; nutritional value ; intramuscular fat ; fatty acid composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

2

2020.

149-155

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)