Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti (CROSBI ID 278898)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Baban, Mirjana
hrvatski
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti
U radu se ukazuje na udio intramuskularne masti u mesu nekih genotipova svinja, na masnokiselinski sastav intramuskularne masti, odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina u intramuskularnoj masti, te na ulogu polinezasićenih masnih kiselina u organizmu i zaštiti zdravlja ljudi. Kvocijent između polinezasićenih (PUFA) i zasićenih masnih kiselina (PUFA/SFA) u svinjskom mesu najčešće je povoljan i kreće se u zdravstveno preporučenim vrijednostima (≥ 0, 4). Međutim, omjer n-6/n-3 u ukupnim masnim kiselinama u svinjskom mesu je izrazito u korist n-6, što znači više od nutritivno preporučenih vrijednosti (< 4).
svinjsko meso ; nutritivna vrijednost ; intramuskularna mast ; masnokiselinski sastav
nije evidentirano
engleski
Nutritional value of pig meat in terms of intramuscular fat content and composition
nije evidentirano
pig meat ; nutritional value ; intramuscular fat ; fatty acid composition
nije evidentirano