Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert) (CROSBI ID 690876)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Jukić, Zvonimir ; Mužek, Mario Nikola Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert) // XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA KNJIGA SAŽETAKA Book of Abstracts XII Meeting of Young Chemical Engineers / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 90-90

Podaci o odgovornosti

Jukić, Zvonimir ; Mužek, Mario Nikola

hrvatski

Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)

U ovom radu je izvršena priprava tekućeg organskog gnojiva tijekom 17 dana kroz dvije serije uzoraka. Za fermentaciju su korišteni suhi mljeveni korijen koprive i suhi cvjetovi kamilice. Uzorci su pripremljeni otapanjem 20 g suhog bilja u 1 L vode i to u dvije serije: prva serija uzoraka predstavlja fermentaciju koprive, kamilice te koprive i kamilice zajedno u tehnološki pripravljenoj demineraliziranoj vodi s pH = 7 i σ = 0, 83 μS cm-1, a sljedeća serije uzoraka predstavlja fermentaciju prethodno navedene kombinacije u odstajaloj vodi (odstajala 48 h na sobnoj temperaturi) s pH = 7, 18 i σ = 374 μS cm-1. Tijekom fermentacije, koja je provedena u trajanju od 17 dana te temperaturnom rasponu 4 – 15 ⁰C, ispitivane su promjene pH vrijednosti, koncentracije biološki aktivnih tvari, kao i električne vodljivosti uzoraka. Dobiveni rezultati pokazuju promjenu pH vrijednosti kod fermentacije uzoraka u odstajaloj vodi čije su vrijednosti blizu optimalnim vrijednostima (5, 00 – 5, 50) potrebnim za primjenu tekućeg organskog gnojiva. Uočava se i oslobađanje veće količine biološki aktivnih tvari u takvim uzorcima, a izmjerene su i više vrijednosti električne vodljivosti.

Kopriva ; Kamilica ; Fermentacija ; pH vrijednost ; Električna provodnost

nije evidentirano

engleski

Obtaining liquid organic fertilizer by fermentation of nettle (Urtica dioica L.) and chamomile (Chamomilla recutita L. Rauschert)

nije evidentirano

nettle ; chamomile ; fermentation ; pH value ; electrical conductivity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

90-90.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA KNJIGA SAŽETAKA Book of Abstracts XII Meeting of Young Chemical Engineers

Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-62-8

Podaci o skupu

XII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2018)

poster

22.02.2018-23.02.2018

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo