Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert) (CROSBI ID 278856)

Prilog u časopisu | ostalo | međunarodna recenzija

Jukić, Zvonimir ; Mužek, Mario Nikola Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert) // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 67 (2018), 13; P115-P118. doi: 10.15255/KUI.2018.017

Podaci o odgovornosti

Jukić, Zvonimir ; Mužek, Mario Nikola

hrvatski

Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)

U ovom radu provedena je priprava tekućeg organskog gnojiva tijekom 17 dana kroz dvije serije uzoraka. Za fermentaciju su upotrijebljeni suhi mljeveni korijen koprive i suhi cvjetovi kamilice. Uzorci su pripremljeni otapanjem 20 g suhog bilja u 1 l vode i to u dvije serije: otapanjem u tehnološki pripremljenoj demineraliziranoj vodi s pH = 7 i σ = 0, 83 μS cm −1 i u vodi odstajaloj 48 h na sobnoj temperaturi s pH = 7, 18 i σ = 374 μS cm −1 . Tijekom fermentacije provedene u temperaturnom rasponu okoline 4 – 15 °C, ispitivane su promjene pH vrijednosti, ukupne otopljene tvari (otopljenih soli), kao i električne vodljivosti uzoraka. Dobiveni rezultati pokazuju promjenu pH vrijednosti kod fermentacije uzoraka u odstajaloj vodi čije su vrijednosti blizu optimalnim vrijednostima (5, 00 – 5, 50) potrebnim za primjenu tekućeg organskog gnojiva. Uočava se i oslobađanje veće količine ukupne otopljene tvari u takvim uzorcima, a izmjerene su i više vrijednosti električne vodljivosti.

Kopriva ; Kamilica ; Fermentacija ; pH vrijednost ; Električna provodnost ; Koncentracija ukupne otopljene tvari (otopljenih soli)

nije evidentirano

engleski

Obtaining liquid organic fertilizer by fermentation of nettle (Urtica dioica L.) and chamomile (Chamomilla recutita L. Rauschert)

nije evidentirano

nettle ; chamomile ; fermentation ; pH value ; electrical conductivity ; concentration of total dissolved solids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

67 (13)

2018.

P115-P118

objavljeno

0022-9830

1334-9090

10.15255/KUI.2018.017

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo

Poveznice