Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert) (CROSBI ID 278856)
Prilog u časopisu | ostalo | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jukić, Zvonimir ; Mužek, Mario Nikola
hrvatski
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)
U ovom radu provedena je priprava tekućeg organskog gnojiva tijekom 17 dana kroz dvije serije uzoraka. Za fermentaciju su upotrijebljeni suhi mljeveni korijen koprive i suhi cvjetovi kamilice. Uzorci su pripremljeni otapanjem 20 g suhog bilja u 1 l vode i to u dvije serije: otapanjem u tehnološki pripremljenoj demineraliziranoj vodi s pH = 7 i σ = 0, 83 μS cm −1 i u vodi odstajaloj 48 h na sobnoj temperaturi s pH = 7, 18 i σ = 374 μS cm −1 . Tijekom fermentacije provedene u temperaturnom rasponu okoline 4 – 15 °C, ispitivane su promjene pH vrijednosti, ukupne otopljene tvari (otopljenih soli), kao i električne vodljivosti uzoraka. Dobiveni rezultati pokazuju promjenu pH vrijednosti kod fermentacije uzoraka u odstajaloj vodi čije su vrijednosti blizu optimalnim vrijednostima (5, 00 – 5, 50) potrebnim za primjenu tekućeg organskog gnojiva. Uočava se i oslobađanje veće količine ukupne otopljene tvari u takvim uzorcima, a izmjerene su i više vrijednosti električne vodljivosti.
Kopriva ; Kamilica ; Fermentacija ; pH vrijednost ; Električna provodnost ; Koncentracija ukupne otopljene tvari (otopljenih soli)
nije evidentirano
engleski
Obtaining liquid organic fertilizer by fermentation of nettle (Urtica dioica L.) and chamomile (Chamomilla recutita L. Rauschert)
nije evidentirano
nettle ; chamomile ; fermentation ; pH value ; electrical conductivity ; concentration of total dissolved solids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67 (13)
2018.
P115-P118
objavljeno
0022-9830
1334-9090
10.15255/KUI.2018.017
Povezanost rada
Kemijsko inženjerstvo