Primjena eutektičkih otapala u ekstrakciji hesperidina iz kora mandarina (CROSBI ID 432657)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kolarević, Filip
Jokić, Stela ; Molnar, Maja
Jakovljević, Martina ; Cikoš, Ana-Marija
hrvatski
Primjena eutektičkih otapala u ekstrakciji hesperidina iz kora mandarina
U zadnjih se nekoliko godina pojavila nova generacija otapala, eutektičkih otapala (DES) i pokazala su se kao pogodna i vrlo učinkovita u ekstrakciji različitih visokovrijednih bioaktivnih komponenti iz biljnih materijala. Ove vrste otapala predstavljaju zelene i održive smjese netoksičnih jeftinih komponenata kombiniranih zajedno u obliku eutektičke smjese. S ciljem odabira idealnog DES-a za određenu ekstrakciju, veliki broj karakteristika otapala se mora uzeti u obzir, uključujući njegov sastav, viskoznost, polarnost itd. U ovom radu korišteno je 15 različitih eutektičkih otapala na bazi kolin klorida za ekstrakciju hesperidina iz kora mandarina različitih sorti (Zorica rana, Chahara, Okitsu i Kuno). U tako dobivenim ekstraktima određivao se udio hesperidina tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Otapalo kolin klorid:acetamid (1:2) pokazalo se kao najučinkovitije u procesu ekstrakcije ciljane komponente. Nadalje, provedena je optimizacija postupka ekstrakcije za svaku pojedinu sortu mandarina, a vezano za udio hesperidina u ekstraktima, primjenom metode odzivnih površina na osnovi eksperimentalnih podataka dobivenih prema Box-Behnken-ovom planu pokusa. Dobiveni rezultati pokazuju da sadržaj hesperidina u korama mandarina razlikuje se u ovisnosti o odabranoj sorti mandarina.
nusproizvod ; kore mandarina ; eutektička otapala ; hesperidin ; optimizacija
nije evidentirano
engleski
An application of deep eutectic solvents in extraction of hesperidin from mandarin peels
nije evidentirano
by-product ; mandarin peel ; deep eutectic solvents ; hesperidin ; optimization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
15.05.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek