Obrada tla u održivom uzgoju ratarskih kultura istočne Hrvatske (CROSBI ID 27687)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Žugec, I. ; Jurić, I. ; Jug, D. ; Kanisek, J.
hrvatski
Obrada tla u održivom uzgoju ratarskih kultura istočne Hrvatske
Ekološka i održiva proizvodnja hrane je suvremen trend i mogućnost razvoja hrvatskog poljodjelstva. U tom smislu izvedena su istraživanja racionalne obrade tla za ozimu pšenicu, kukuruz i soju u više serija, na više tipova tla, na području istočne i srednje Slavonije i Baranje u razdoblju od 1978- 2001.godine. Osnovna svrha istraživanja bila je zamjena konvencionalne obrade (oranje) drugim načinima obrade tla, kao što su samotanjuranje ili u kombinaciji sa rahlenjem (čizel, gruber, rotosem) ili čak uzgoj usjeva bez obrade tla (zero tillage), i to samo u jednogodišnjoj smjeni sa konvencionalnom obradom ili u višegodišnjem kontinuitetu. Uspjeh reducirane obrade bio je ovisan o vremenskim prilikama, odlikama tla(tip tla), gnojidbi, zahtjevima kulture, intenzitetu ili duljini trajanja reducirane obrade, te uspješnosti suzbijanja korova.
tlo ; obrada ; održivo ; usjev ; istočna Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Soil tillage in sustainable arable crop production in eastern Croatia
nije evidentirano
soil ; tillage ; sustainable ; crop ; eastern Croatia
nije evidentirano
Podaci o prilogu
-----.
objavljeno
Podaci o knjizi
Ekoinžinjerstvo 2002
Koprivanac, Natalija
Kutina: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
2002.
953-6894-07-6