Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj gnojidbe fosforom na količinu mikroelemenata u salati (CROSBI ID 432615)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kužir, Mija Utjecaj gnojidbe fosforom na količinu mikroelemenata u salati / Petek, Marko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Kužir, Mija

Petek, Marko

hrvatski

Utjecaj gnojidbe fosforom na količinu mikroelemenata u salati

Salata (Lactuca sativa L.) je jednogodišnja biljka iz porodice Asteraceae koja se uzgaja kao lisnato povrće. Uzgaja se diljem svijeta uglavnom na tlu. Za razvoj su salati kroz vegetaciju potrebni esencijalni makro- i mikroelementi koje većinom usvaja kroz korjenov sustav. Mikroelementi su zastupljeni u salati u manjim količinama od makroelemenata, ali su ključni za njezin razvoj jer doprinose brojnim fiziološkim procesima. Mnogo čimbenika utječe na količinu mikroelemenata, a jedan od najznačajnijih je gnojidba. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj gnojidbe različitim oblicima fosfora na količinu mikroelemenata u salati. Gnojidbeni pokus je proveden u Velikoj Kosnici u Zagrebačkoj županiji na salati sorte 'Aquarel', a postavljen je po metodi latinskog kvadrata s tri tretmana gnojidbe: T1 (kontrola, bez gnojidbe), T2 (500 kg/ha YaraMila Complex ; fosfor u obliku polifosfata) i T3 (370 kg/ha Petrokemija NPK 15-15-15 ; fosfor u obliku ortofosfata). Prosječni uzorci listova salate usitnjeni su i osušeni na temperaturi od 105°C, te homogenizirani. Uzorci su razgrađeni dušičnom (HNO3) i perklornom kiselinom (HClO4) u mikrovalnoj peći. Željezo, cink, mangan i bakar određeni su atomskom apsorpcijskom spektormetrijom AAS. Suha tvar određena je gravimetrijski sušenjem do konstantne mase. Najveća količina suhe tvari (ST) je utvrđena je u T3 tretmanu (8, 85 %). Količina mikroelemenata u suhoj tvari lista salate (mg/kg suhe tvari) iznosila je Fe 1280-2373, Zn 36, 0-48, 5, Mn 54, 1-87, 6 i Cu 9, 4-10, 7, dok je u svježoj tvari (mg/100 g svježe tvari) iznosila Fe 10, 5-20, 6, Zn 0, 30-0, 41, Mn 0, 45-0, 76 i Cu 0, 078-0, 091. Najviše vrijednosti mikroelemenata utvrđene su u tretmanu bez gnojidbe (T1) jer je kalij, primijenjen u gnojidbenim tretmanima, vjerojatno djelovao antagonistički na njihovo usvajanje.

Lactuca sativa L., mikrohranivo, polifosfat, povrće, željezo

nije evidentirano

engleski

Effect of phosphorus fertilization on microelements content in lettuce

nije evidentirano

iron, Lactuca sativa L., micronutrient, polyphosphate, vegetable

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

07.05.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)