Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Alergijske reakcije prilikom uboda pčele i prva pomoć (CROSBI ID 690476)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Franić, Zrinka Alergijske reakcije prilikom uboda pčele i prva pomoć // Apiterapija očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima / Hegić, Gordana (ur.). Zagreb: Biorad obrt, 2018. str. 18-20

Podaci o odgovornosti

Franić, Zrinka

hrvatski

Alergijske reakcije prilikom uboda pčele i prva pomoć

Najvažnije otrovne životinje na svijetu svrstavaju se u red opnokrilaca (Hymenoptera). Razlozi su višestruki ; opnokrilci su rasprostranjeni u svim dijelovima svijeta, mnogobrojni su te su česti slučajevi njihovih uboda. Također, ljudi su često osjetljivi na njihov otrov. Među opnokrilce ubrajaju se pčela (Apis mellifera), osa (Vespa vulgaris), bumbar (Bombus terrestris) i stršljen (Vespa crabro). Posebno mjesto u patologiji nastanka alergijskih reakcija ima pčela, budući da ljudi s pčelama često dolaze u kontakt te je pčela i svojevrsna „domaća životinja“. Otrovni aparat sličan je kod svih opnokrilaca te služi za lučenje, čuvanje i ubrizgavanje otrova. Stvaranje otrova počinje s početkom života pčele. Količina otrova ovisi o godišnjem dobu i kakvoći paše. Reakcije na ubod pčele mogu biti lokalne i sistemske.

alergijske reakcije, ubod pčele, prva pomoć

nije evidentirano

engleski

Allergic reactions after bee sting and First aid

nije evidentirano

allergic reactions, bee sting, first aid

nije evidentirano

Podaci o prilogu

18-20.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Apiterapija očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima

Hegić, Gordana

Zagreb: Biorad obrt

2584-4741

Podaci o skupu

3. hrvatski simpozij o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja

predavanje

20.10.2018-20.10.2018

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti