Komparacija biološke aktivnosti različitih vrsta meda (CROSBI ID 690475)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Franić, Zrinka
hrvatski
Komparacija biološke aktivnosti različitih vrsta meda
Različite vrste meda dobivaju naziv prema medonosnim biljkama s kojih pčele sabiru nektar ili slatke sokove. Prema vrsti medonosnog bilja od kojeg potječe, med se razlikuje po sastavu, fizikalno-kemijskim svojstvima, okusu, boji i mirisu. Botaničko podrijetlo je prema tome jedno od glavnih komponenti za određivanje kvalitete meda. S obzirom na izvor slatkog soka razlikuju se nektarni, medljikovac i miješani med. Nektarni med dobiven je od nektara cvijeća, dok je medljikovac dobiven od izlučevina kukaca ili od sokova biljaka. Ovisno o vrsti meda, odnosno sastavu meda, različita će biti i biološka aktivnost pojedine vrste meda nakon primjene.
med, medljikivac, botaničko podrijetlo, enzimatska aktivnost, monosaharidi
nije evidentirano
engleski
Comparison of biological activity of different types of honey
nije evidentirano
honey, honeydew, botanical origin, enzymatic activity, monosaccharides
nije evidentirano
Podaci o prilogu
12-15.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Apiterapija očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima
Hegić, Gordana
Zagreb: Hrvatsko apiterapijsko društvo
2584-4741
Podaci o skupu
4. hrvatski simpozij o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja
pozvano predavanje
07.12.2019-07.12.2019
Zagreb, Hrvatska