Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena mikrovalova u određivanju suhe tvari paštete (CROSBI ID 336128)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mikec, Zorka Primjena mikrovalova u određivanju suhe tvari paštete / Banović, Mara (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2001

Podaci o odgovornosti

Mikec, Zorka

Banović, Mara

hrvatski

Primjena mikrovalova u određivanju suhe tvari paštete

Suha tvar određuje se posredno tj. pomoću određivanja udjela vlage u uzorku. Udio vlage je vrlo važan parametar svakog prehrambenog proizvoda i zato se određuje prilikom svake analize namirnice. Metode za određivanje udjela vode moraju biti brze jednostavne za izvođenje i precizne. Standardna laboratorijska metoda određivanja vode sušenjem do konstantne mase bazira se na uklanjanju vode iz malih količina uzoraka, sušenjem u struji vrućeg zraka, a vaganjem ohlađenog uzorka dobiva se željena informacija. Nedostatak ove metode je njena dugotrajnost. Danas postoje i brže metode za određivanje udjela vlage, a jedna od njih je i sušenje mikrovalovima u uređaju "Milestone MLS - 1200 Mega System". U ovom radu provedeno je određivanje suhe tvari paštete primjenom navedenih metoda. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni, te je utvrđeno da ne postoji značajna razlika između ovih dviju metoda. Kako je metoda sušenja pomoću mikrovalova puno brža i lakše izvediva njoj se daje prednost u svakodnevnoj rutinskoj analizi.

mikrovalovi; pašteta; udio vlage

nije evidentirano

engleski

Use of microwaves in determining dry matter in the pate

nije evidentirano

microwaves; pate; percentage of humidity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

17.05.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano