Primjena mikrovalova u određivanju suhe tvari paštete (CROSBI ID 336128)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mikec, Zorka
Banović, Mara
hrvatski
Primjena mikrovalova u određivanju suhe tvari paštete
Suha tvar određuje se posredno tj. pomoću određivanja udjela vlage u uzorku. Udio vlage je vrlo važan parametar svakog prehrambenog proizvoda i zato se određuje prilikom svake analize namirnice. Metode za određivanje udjela vode moraju biti brze jednostavne za izvođenje i precizne. Standardna laboratorijska metoda određivanja vode sušenjem do konstantne mase bazira se na uklanjanju vode iz malih količina uzoraka, sušenjem u struji vrućeg zraka, a vaganjem ohlađenog uzorka dobiva se željena informacija. Nedostatak ove metode je njena dugotrajnost. Danas postoje i brže metode za određivanje udjela vlage, a jedna od njih je i sušenje mikrovalovima u uređaju "Milestone MLS - 1200 Mega System". U ovom radu provedeno je određivanje suhe tvari paštete primjenom navedenih metoda. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni, te je utvrđeno da ne postoji značajna razlika između ovih dviju metoda. Kako je metoda sušenja pomoću mikrovalova puno brža i lakše izvediva njoj se daje prednost u svakodnevnoj rutinskoj analizi.
mikrovalovi; pašteta; udio vlage
nije evidentirano
engleski
Use of microwaves in determining dry matter in the pate
nije evidentirano
microwaves; pate; percentage of humidity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
17.05.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb