Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja (CROSBI ID 336125)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Borzić, Jelena
Ritz, Milana
hrvatski
Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja
Danas se senzorska analiza razvila u znanost koja uključuje podražaje osjetila ispitanika, zatim mjerenje, analizu i interpretaciju reakcije ispitanika na senzorske karakteristike materijala koje se opažaju uz pomoć osjetila (vid, miris, dodir, okus i sluh). U svim tvornicama u kojima se proizvode prehrambeni proizvodi postoje senzorski timovi koji kontroliraju prehrambene proizvode i uspoređuju ih sa standardima koji su propisani. Zbog toga je u svakoj tvornici potrebno osnovati senzorski tim (panel) koji će provjeravati kvalitetu proizvoda uz pomoć osjetila okusa, mirisa i opipa. Senzorskog ocjenjivača može se usporediti sa instrumentom koji objektivno mjeri senzorske razlike i klasificira proizvode prema kvaliteti koristeći točno definirane kvalitativne skale. Da bi analitičar posjedovao upravo takve karakteristike, potrebno je testirati njegove sposobnosti s vremena na vrijeme. Postoji više metoda koje se mogu koristiti za provjeru senzorskih sposobnosti ispitanika, a u ovom diplomskom su obrađeni testovi identifikacije okusa, mirisa, te testovi utvrđivanja praga osjetljivosti, praga raspoznavanja i graničnih razlika kandidata. Svrha ovog diplomskog rada je formiranje Senzorskog tima koji neće biti vezan samo "rutinske analize", već će biti vezan i za analize u toku razvoja i istraživanja novog proizvoda, modifikacije proizvoda, reklamacije, te će provoditi komparativne analiza proizvoda na tržištu. Da bi osnovali takav Senzorski tim potrebno je testirati veliki broj osoba i testiranja povremeno ponavljati.
čovjekova osjetila; senzorska analiza; Senzorski tim (panel)
nije evidentirano
engleski
Testing and selection the members of panel for sensory analysis
nije evidentirano
human´s senses; sensory analysis; Sensory team (panel)
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
19.12.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb