Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 106072

Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja


Borzić, Jelena
Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja
(Testing and selection the members of panel for sensory analysis)

Autori
Borzić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
2000

Stranica
54

Mentor
Ritz, Milana

Ključne riječi
Čovjekova osjetila; senzorska analiza; Senzorski tim (panel)
(Human´s senses; sensory analysis; Sensory team (panel))

Sažetak
Danas se senzorska analiza razvila u znanost koja uključuje podražaje osjetila ispitanika, zatim mjerenje, analizu i interpretaciju reakcije ispitanika na senzorske karakteristike materijala koje se opažaju uz pomoć osjetila (vid, miris, dodir, okus i sluh). U svim tvornicama u kojima se proizvode prehrambeni proizvodi postoje senzorski timovi koji kontroliraju prehrambene proizvode i uspoređuju ih sa standardima koji su propisani. Zbog toga je u svakoj tvornici potrebno osnovati senzorski tim (panel) koji će provjeravati kvalitetu proizvoda uz pomoć osjetila okusa, mirisa i opipa. Senzorskog ocjenjivača može se usporediti sa instrumentom koji objektivno mjeri senzorske razlike i klasificira proizvode prema kvaliteti koristeći točno definirane kvalitativne skale. Da bi analitičar posjedovao upravo takve karakteristike, potrebno je testirati njegove sposobnosti s vremena na vrijeme. Postoji više metoda koje se mogu koristiti za provjeru senzorskih sposobnosti ispitanika, a u ovom diplomskom su obrađeni testovi identifikacije okusa, mirisa, te testovi utvrđivanja praga osjetljivosti, praga raspoznavanja i graničnih razlika kandidata. Svrha ovog diplomskog rada je formiranje Senzorskog tima koji neće biti vezan samo "rutinske analize", već će biti vezan i za analize u toku razvoja i istraživanja novog proizvoda, modifikacije proizvoda, reklamacije, te će provoditi komparativne analiza proizvoda na tržištu. Da bi osnovali takav Senzorski tim potrebno je testirati veliki broj osoba i testiranja povremeno ponavljati.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058301

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb