Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 105971

Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu


Tišma, Marina
Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu
(Sensory evaluation of tea quality on the Croatian market)

Autori
Tišma, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.03

Godina
2001

Stranica
60

Mentor
Ritz, Milana

Ključne riječi
Senzorska analiza; metoda bodovanja; čaj
(Sensory analysis; scoring method; tea)

Sažetak
Senzorska analiza je zanstvena disciplina koja ima nezamjenjivu ulogu u prehrambenoj industriji prilikom određivanja kakvoće nekog proizvoda. Od svih senzorskih metoda ispitivanja namirnica, u Europi se najčešće koristi senzorska metoda bodovanja koja daje potpunu sliku nekog proizvoda. Europska organizacija za kontrolu kvalitete (EOQC-European Organization for Quality Control) pokrenula je postupak za izradu jedinstvene metode bodovanja za sve prehrambene proizvode, pa je na temelju toga koncipirana opća metoda bodovanja u međunarodnoj organizaciji. Svrha ovog diplomskog rada je odrediti senzorsku procjenu čajeva na domaćem tržištu uz pomoć pažljivo odabranog senzorskog tima. Prema zakonskim propisima, skupini čajeva pripadaju čaj (Theae folium) i određeni broj biljnih vrsta definiranih kao "domaći čajevi" odnosno "mješavina domaćih čajeva". Izvršena je senzorska procjena 4 vrste čaja (domaći čajevi od kamilice, šipka s hibiskusom i mente, te crnog čaja), te koristeći se metodom ponderiranih bodova.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058301

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb