Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu (CROSBI ID 336122)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tišma, Marina
Ritz, Milana
hrvatski
Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu
Senzorska analiza je zanstvena disciplina koja ima nezamjenjivu ulogu u prehrambenoj industriji prilikom određivanja kakvoće nekog proizvoda. Od svih senzorskih metoda ispitivanja namirnica, u Europi se najčešće koristi senzorska metoda bodovanja koja daje potpunu sliku nekog proizvoda. Europska organizacija za kontrolu kvalitete (EOQC-European Organization for Quality Control) pokrenula je postupak za izradu jedinstvene metode bodovanja za sve prehrambene proizvode, pa je na temelju toga koncipirana opća metoda bodovanja u međunarodnoj organizaciji. Svrha ovog diplomskog rada je odrediti senzorsku procjenu čajeva na domaćem tržištu uz pomoć pažljivo odabranog senzorskog tima. Prema zakonskim propisima, skupini čajeva pripadaju čaj (Theae folium) i određeni broj biljnih vrsta definiranih kao "domaći čajevi" odnosno "mješavina domaćih čajeva". Izvršena je senzorska procjena 4 vrste čaja (domaći čajevi od kamilice, šipka s hibiskusom i mente, te crnog čaja), te koristeći se metodom ponderiranih bodova.
senzorska analiza; metoda bodovanja; čaj
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of tea quality on the Croatian market
nije evidentirano
sensory analysis; scoring method; tea
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
08.03.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb