Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu (CROSBI ID 336122)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tišma, Marina Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu / Ritz, Milana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2001

Podaci o odgovornosti

Tišma, Marina

Ritz, Milana

hrvatski

Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu

Senzorska analiza je zanstvena disciplina koja ima nezamjenjivu ulogu u prehrambenoj industriji prilikom određivanja kakvoće nekog proizvoda. Od svih senzorskih metoda ispitivanja namirnica, u Europi se najčešće koristi senzorska metoda bodovanja koja daje potpunu sliku nekog proizvoda. Europska organizacija za kontrolu kvalitete (EOQC-European Organization for Quality Control) pokrenula je postupak za izradu jedinstvene metode bodovanja za sve prehrambene proizvode, pa je na temelju toga koncipirana opća metoda bodovanja u međunarodnoj organizaciji. Svrha ovog diplomskog rada je odrediti senzorsku procjenu čajeva na domaćem tržištu uz pomoć pažljivo odabranog senzorskog tima. Prema zakonskim propisima, skupini čajeva pripadaju čaj (Theae folium) i određeni broj biljnih vrsta definiranih kao "domaći čajevi" odnosno "mješavina domaćih čajeva". Izvršena je senzorska procjena 4 vrste čaja (domaći čajevi od kamilice, šipka s hibiskusom i mente, te crnog čaja), te koristeći se metodom ponderiranih bodova.

senzorska analiza; metoda bodovanja; čaj

nije evidentirano

engleski

Sensory evaluation of tea quality on the Croatian market

nije evidentirano

sensory analysis; scoring method; tea

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

08.03.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano