Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1059175

Utjecaj socijalne podrške i duhovnosti na strah od smrti kod palijativnih bolesnika


Mihić, Ivana; Košćak, Stana; Šakić, Maristela; Mikšić, Štefica; Projs, Katarina; Gracek Dubravka.
Utjecaj socijalne podrške i duhovnosti na strah od smrti kod palijativnih bolesnika // Acta Medica Croatica (2020) (znanstveni, poslan)


CROSBI ID: 1059175 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj socijalne podrške i duhovnosti na strah od smrti kod palijativnih bolesnika
(The impact of social support and spirituality on fear of death in palliative patients)

Autori
Mihić, Ivana ; Košćak, Stana ; Šakić, Maristela ; Mikšić, Štefica ; Projs, Katarina ; Gracek Dubravka.

Vrsta, podvrsta
Radovi u časopisima, znanstveni

Izvornik
Acta Medica Croatica (2020)

Status rada
Poslan

Ključne riječi
duhovnost ; palijativni bolesnici ; religioznost ; smrt ; socijalna podrška ; strah
(spirituality., palliative patients, religiosity ; death ; social support ; fear)

Sažetak
Uvod: Strah od smrti je prisutan kod svakog čovjeka, bez obzira da li ga je svjestan ili ne. U trenutku spoznaje neizlječive bolesti strah se intenzivira i osoba ga postaje svjesna. Strah obuzima cijeloga čovjeka, zahvaća njegovu tjelesnu, psihološku, duhovnu i socijalnu dimenziju. Strah ima negativan utjecaj na sveukupno funkcioniranje i kvalitetu života palijativnog bolesnika kao i njegove obitelji. Kako bi se postigao krajnji cilj palijativne skrbi a to je „dobra smrt“ palijativnog bolesnika, nužno je bolesniku i obitelji pružiti holističku skrb koja uključuje medicinsku, psihosocijalnu i duhovnu pomoć i pratnju. Cilj istraživanja : Ispitati u kojoj mjeri je strah od smrti prisutan kod palijativnih bolesnika u odnosu na utjecaj socijalne podrške, duhovnosti i religioznosti na pojavu i smanjenje straha od smrti te utvrditi da li bolesnici imaju potrebu razgovarati o nadolazećoj smrti i umiranju. Metode: Istraživanje je provedeno na palijativnom odjelu Opće bolnice Nova Gradiška i Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac, u vremenskom periodu od prosinca 2018.godine do ožujka 2019. godine. Korišten je Upitnik za procjenu straha od smrti kod palijativnih bolesnika, anonimni upitnika koji je izrađen za potrebe istraživanja. Za statističku analizu je korišten program MedCalc Statistical Software version 18.11.3 (MedCalc Software bvba, Ostend, Belgium ; https://www.medcalc.org ; 2019) i SPSS (inačica 16.0, SPSS Inc., Chicago, IL, SAD). Rezultati: U istraživanju je sudjelovalo 106 palijativnih bolesnika oba spola, ispunjavajući anonimni upitnik. Većina ispitanika, 61 (57, 5 %) su bile žene, starije životne dobi (> 75 godina) 75 (70, 8 %), njih 65 (61 %) je sa sela , 42 (40 %) je završene osnovne škole, 84 (79 %) su imali djecu i njih 95 (90%) su bili vjernici. Palijativni bolesnici, njih 35(33%) doživljava strah često, dok njih 25 (24%) često doživljava strah od smrti. Najčešće se bolesnici boje gubitka kontrole u svome životu, tjelesne boli i patnje te strahuju što će biti sa voljenima nakon njihove smrti. Rezultati su pokazali da bolesnicima, osobito onima koji su u braku i koji imaju djecu socijalna podrška značajno umanjuje strah od smrti dok duhovnost značajno umanjenje straha od smrti kod žena, ispitanika u braku i udovaca, vjernika te ispitanika iz grada, niže naobrazbe. Pearsonovim koeficijentom korelacije je ocijenjena i dokazana pozitivna i značajna povezanost domena duhovnosti i socijalne podrške na strah od smrti kod palijativnih bolesnika (R = 0, 240 ; P = 0, 02). Ispitanici, njih 26 (25 %) često te 22 (21%) ponekad imaju potrebu razgovarati o umiranju i smrti. Zaključak: Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da je strah od umiranja veći nego li strah od same smrti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Interdisciplinarne humanističke znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek

Profili:

Avatar Url Štefica Mikšić (autor)

Avatar Url Ivana Mihić (autor)

Avatar Url Dubravka Gracek (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Mihić, Ivana; Košćak, Stana; Šakić, Maristela; Mikšić, Štefica; Projs, Katarina; Gracek Dubravka.
Utjecaj socijalne podrške i duhovnosti na strah od smrti kod palijativnih bolesnika // Acta Medica Croatica (2020) (znanstveni, poslan)
Mihić, I., Košćak, S., Šakić, M., Mikšić, Š., Projs, K. & Gracek Dubravka. (2020) Utjecaj socijalne podrške i duhovnosti na strah od smrti kod palijativnih bolesnika. Poslan u Acta Medica Croatica. [Preprint].
@unknown{unknown, year = {2020}, keywords = {spirituality., palliative patients, religiosity, death, social support, fear}, journal = {Acta Medica Croatica}, title = {The impact of social support and spirituality on fear of death in palliative patients}, keyword = {spirituality., palliative patients, religiosity, death, social support, fear} }

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE