Alergija na hranu (CROSBI ID 277651)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Ivković-Jureković, Irena ; Navratil, Marta ; Voskresensky-Baričić, Tamara ; Kljaić-Bukvić, Blaženka ; Gagro, Alenka ; Richter, Darko ; Čičak, Biserka ; Kelečić, Jadranka
hrvatski
Alergija na hranu
Svrha ovog preglednog rada je prikazati nove spoznaje u epidemiologiji, patogenezi, dijagnostici i liječenju alergije na hranu. Značajan postotak djece i odraslih ima neki oblik alergije na hranu uza sve više dokaza o porastu prevalencije širom svijeta. Mogući rizični čimbenici su, uz nasljeđe i način života, pojačana higijena, promjene u načinu ishrane, nedostatak vitamina D, pretilost, te vrijeme uvođenja dohrane. Prikazat ćemo utjecaj epigenetičkih čimbenika na razvoj alergije te ulogu parenteralne (perkutane, inhalacijske i intradermalne - ubodi kukaca) senzitizacije u patogenezi alergije na hranu. Komponentna dijagnostika na velika vrata ulazi u kliničku praksu i moćno je dijagnostičko sredstvo koje je velika pomoć u utvrđivanju težine alergije i predviđanju kliničkog tijeka. Preporuke o sprječavanju alergije na hranu i atopijskih bolesti korjenito se mijenjaju, pa tako proizlazi da odgađanje uvođenja potencijalnih alergena u prehranu pridonosi razvoju alergije, a ne podnošljivosti. Imunoterapija se pokazala korisnom u podizanju praga podnošljivosti kod IgE-posredovane alergije na hranu, ali još nije u upotrebi u rutinskoj kliničkoj praksi.
alergija na hranu ; epigenetički čimbenici
nije evidentirano
engleski
Food allergy
nije evidentirano
food hypersensitivity ; epigenetic influences
nije evidentirano