Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1058747

Alergija na hranu


Ivković-Jureković, Irena; Navratil, Marta; Voskresensky-Baričić, Tamara; Kljaić-Bukvić, Blaženka; Gagro, Alenka; Richter, Darko; Čičak, Biserka; Kelečić, Jadranka
Alergija na hranu // Paediatria Croatica, 62 (2018), supl 2; 20-37 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 1058747 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alergija na hranu
(Food allergy)

Autori
Ivković-Jureković, Irena ; Navratil, Marta ; Voskresensky-Baričić, Tamara ; Kljaić-Bukvić, Blaženka ; Gagro, Alenka ; Richter, Darko ; Čičak, Biserka ; Kelečić, Jadranka

Izvornik
Paediatria Croatica (1330-1403) 62 (2018), Supl 2; 20-37

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
alergija na hranu ; epigenetički čimbenici
(food hypersensitivity ; epigenetic influences)

Sažetak
Svrha ovog preglednog rada je prikazati nove spoznaje u epidemiologiji, patogenezi, dijagnostici i liječenju alergije na hranu. Značajan postotak djece i odraslih ima neki oblik alergije na hranu uza sve više dokaza o porastu prevalencije širom svijeta. Mogući rizični čimbenici su, uz nasljeđe i način života, pojačana higijena, promjene u načinu ishrane, nedostatak vitamina D, pretilost, te vrijeme uvođenja dohrane. Prikazat ćemo utjecaj epigenetičkih čimbenika na razvoj alergije te ulogu parenteralne (perkutane, inhalacijske i intradermalne - ubodi kukaca) senzitizacije u patogenezi alergije na hranu. Komponentna dijagnostika na velika vrata ulazi u kliničku praksu i moćno je dijagnostičko sredstvo koje je velika pomoć u utvrđivanju težine alergije i predviđanju kliničkog tijeka. Preporuke o sprječavanju alergije na hranu i atopijskih bolesti korjenito se mijenjaju, pa tako proizlazi da odgađanje uvođenja potencijalnih alergena u prehranu pridonosi razvoju alergije, a ne podnošljivosti. Imunoterapija se pokazala korisnom u podizanju praga podnošljivosti kod IgE-posredovane alergije na hranu, ali još nije u upotrebi u rutinskoj kliničkoj praksi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Klinika za dječje bolesti Medicinskog fakulteta,
Opća bolnica "Dr. Josip Benčević",
Medicinski fakultet, Osijek,
Klinika za dječje bolesti,
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek


Citiraj ovu publikaciju

Ivković-Jureković, Irena; Navratil, Marta; Voskresensky-Baričić, Tamara; Kljaić-Bukvić, Blaženka; Gagro, Alenka; Richter, Darko; Čičak, Biserka; Kelečić, Jadranka
Alergija na hranu // Paediatria Croatica, 62 (2018), supl 2; 20-37 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
Ivković-Jureković, I., Navratil, M., Voskresensky-Baričić, T., Kljaić-Bukvić, B., Gagro, A., Richter, D., Čičak, B. & Kelečić, J. (2018) Alergija na hranu. Paediatria Croatica, 62 (supl 2), 20-37.
@article{article, year = {2018}, pages = {20-37}, keywords = {alergija na hranu, epigeneti\v{c}ki \v{c}imbenici}, journal = {Paediatria Croatica}, volume = {62}, number = {supl 2}, issn = {1330-1403}, title = {Alergija na hranu}, keyword = {alergija na hranu, epigeneti\v{c}ki \v{c}imbenici} }
@article{article, year = {2018}, pages = {20-37}, keywords = {food hypersensitivity, epigenetic influences}, journal = {Paediatria Croatica}, volume = {62}, number = {supl 2}, issn = {1330-1403}, title = {Food allergy}, keyword = {food hypersensitivity, epigenetic influences} }

Časopis indeksira:


  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font