Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1058721

UDRUŽENOST PSORIJAZE S DRUGIM BOLESTIMA


ČABRIJAN, LEO; KEHLER, TATJANA
UDRUŽENOST PSORIJAZE S DRUGIM BOLESTIMA // Acta medica Croatica, 69 (2015), 1; 59-62 (domaća recenzija, članak, stručni)


Naslov
UDRUŽENOST PSORIJAZE S DRUGIM BOLESTIMA

Autori
ČABRIJAN, LEO ; KEHLER, TATJANA

Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 69 (2015), 1; 59-62

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
psorijaza i udruženost ; psorijatički artritis ; psorijaza i reumatske bolesti

Sažetak
Psorijaza je kronična recidivirajuća autoimunosna bolest s multigenetskom predispozicijom koja se pojavljuje u Hrvatskoj u oko 2 % bolesnika, a u svijetu je različite pojavnosti. Psorijaza može biti udružena s različitim bolestima: od autoimunskih (pemfi gus, pemfi goid, vitiligo), a nešto rjeđe i s alergijskim bolestima (atopijski dermatitis, astma, urtikarija, kontaktni alergijski dermatitis). Prema kliničkoj slici psorijaza se pojavljuje kao plak psorijaza i pustulozna psorijaza. Provokativni čimbenici koji potiču psorijazu su infekcije, endogeni faktori, hipokalcemija, psihogeni faktori i lijekovi. Psorijazu mogu pogoršati i druge dermatoze poput kontaktnog alergijskog dermatitisa, upalnih dermatoza i karcinoma kože, a poznata je udruženost psorijaze s unutarnjim bolestima (HIV, Crohnova bolest, lezije jetre, vaskularne bolesti, amiloidoza i giht). Danas se psorijaza smatra upalnom mnogosustavnom bolešću koja može zahvatiti i zglobove. Atipične lokalizacije psorijaze kao i rezistentni slučajevi psorijaze i druge papuloskvamozne i egzematoidne dermatoze zahtijevaju detaljnu obradu i potvrđivanje dijagnoze zbog mogućnosti postojanja više bolesti. U radu se iznosi udruženost psorijaze s reumatskim i s drugim internističkim bolestima.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka,
Klinički bolnički centar Rijeka,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci

Profili:

Avatar Url Leo Čabrijan (autor)

Avatar Url Tatjana Kehler (autor)

Citiraj ovu publikaciju

ČABRIJAN, LEO; KEHLER, TATJANA
UDRUŽENOST PSORIJAZE S DRUGIM BOLESTIMA // Acta medica Croatica, 69 (2015), 1; 59-62 (domaća recenzija, članak, stručni)
ČABRIJAN, L. & KEHLER, T. (2015) UDRUŽENOST PSORIJAZE S DRUGIM BOLESTIMA. Acta medica Croatica, 69 (1), 59-62.
@article{article, year = {2015}, pages = {59-62}, keywords = {psorijaza i udru\v{z}enost, psorijati\v{c}ki artritis, psorijaza i reumatske bolesti}, journal = {Acta medica Croatica}, volume = {69}, number = {1}, issn = {1330-0164}, title = {UDRU\v{Z}ENOST PSORIJAZE S DRUGIM BOLESTIMA}, keyword = {psorijaza i udru\v{z}enost, psorijati\v{c}ki artritis, psorijaza i reumatske bolesti} }

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE