Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvalitativna i kvantitativna analiza hidroksiestera masnih kiselina u hrani biljnoga podrijetla (CROSBI ID 432466)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Liberati Pršo, Ana-Marija Kvalitativna i kvantitativna analiza hidroksiestera masnih kiselina u hrani biljnoga podrijetla / Cindrić, Mario ; Colić-Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Liberati Pršo, Ana-Marija

Cindrić, Mario ; Colić-Barić, Irena

hrvatski

Kvalitativna i kvantitativna analiza hidroksiestera masnih kiselina u hrani biljnoga podrijetla

Pretilost, upala, inzulinska rezistencija, hiperglikemija, dislipidemija i hipertenzija značajni su čimbenici rizika za kardiovaskularni morbiditet i mortalitet. Nedavno otkriven razred hidroksiestera masnih kiselina (engl. Fatty acid esters of hydroxy fatty acids, FAHFA) djeluje protuupalno, inzulin- senzitizirajuće i hipoglikemizantno, a razina im je snižena u inzulin-rezistentnih pojedinaca. Cilj istraživanja je detaljno kvalificirati i kvantificirati FAHFA u hrani biljnog porijekla, budući da je do sada istražen njihov djelomičan sastav samo u jabuci, brokuli, jajetu, piletini i govedini. Analizirano je 20 namirnica iz svakodnevne prehrane te jelovnika za metaboličku optimizaciju. U analizi je primijenjena nova tehnika: ionizacija u negativnom načinu rada spektrometra masa na nanoLC- ESI-MS hifeniranom sustavu uz primjenu postkolumnog modifikatora. Obuhvaćeno je 16 FAHFA, izmjerene su nanogramske količine uz značajnu varijabilnost među namirnicama. Najviše koncentracije nađene su u zobi. U hrani s metaboličkim benefitima SAHSA (engl. Stearic acid hydroxystearic acid) je bila najzastupljenija FAHFA, dok PAHSA (engl. Palmitic acid hydroxystearic acid), jedine prethodno istraživane u antihiperglikemijskom i inzulin- senzitizirajućem smislu, u nekim vrstama hrane uopće nema. Ovo je istraživanje, uz razvoj novih analitičkih metoda, dovelo do novih spoznaja o FAHFA sastavu hrane te ukazalo na važnost otkrivanja istog u što većem broju namirnica. Cilj je u budućnosti hranu bogatiju FAHFA inkorporirati u jelovnike za metaboličku optimizaciju te pronaći adekvatne nosače FAHFA, kako bi se ciljne namirnice mogle njima obogaćivati.

metabolički sindrom ; inzulinska rezistencija ; FAHFA ; spektrometrija masa

nije evidentirano

engleski

Qualitative and quantitative analysis of fatty acid hydroxy fatty acids in plant foods

nije evidentirano

metabolic syndrome ; insulin resistance ; FAHFA ; mass spectrometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

129+ XVII

24.03.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Kemija, Nutricionizam