Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prisutnost poteškoća sa gutanjem u neuroloških bolesnika (CROSBI ID 689841)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pekić, Vlasta ; Pandža, Ksenija ; Sikora, Natalija ; Lazarević, Tanja Prisutnost poteškoća sa gutanjem u neuroloških bolesnika // MEDICINSKI VJESNIK / Milas Ahuć, Jasminka (ur) (ur.). Osijek, 2018. str. 138-139

Podaci o odgovornosti

Pekić, Vlasta ; Pandža, Ksenija ; Sikora, Natalija ; Lazarević, Tanja

hrvatski

Prisutnost poteškoća sa gutanjem u neuroloških bolesnika

Uvod: Gotovo svaka neurološka bolest može dovesti do nekog oblika otežane sposobnosti gutanja. Pravodobna procjena gutanja omogućuje sigurno davanje terapije, sprječavanje malnutricije i dehidracije bolesnika ali i izbjegavanje štetnih učinaka otežanog gutanja kao što su aspiracija i pneumonija. Cilj istraživanja: Istražiti učestalost poteškoća sa gutanjem kod neuroloških bolesnika koji leže na stacionarnom odjelu Ispitanici i metode: U istraživanju je sudjelovalo 100 ispitanika koji su u istraživanom periodu bili hospitalizirani na stacionarnom dijelu, četvrtom katu, Klinike za neurologiju KBC Osijek. Sestrinska procjena učinjena je u dva navrata a obuhvaćala je komunikaciju, govor, samostalnosti u zbrinjavanju, način unosa hrane, dijeta bolesnika… Za procjenu gutanja korišten je „Modified Swallowing Assessment“ a za procjenu nutritivnog statusa „Nutrition Risk Screening“. Rezultati: Od ukupnog broja ispitanika 52 (52%) čine ispitanici muškog spola. Prosječna dob ispitanika je 67, 9 godina (≠15, 6) a prosječna dužina hospitalizacije je 16 dana (≠ 9, 3). Kod 66 (66%) ispitanika prisutan je nutritivni rizik. Od ukupnog broja 58 (58%) ispitanika pri procjeni gutanja moglo je popiti 90 ml vode. Pri drugoj procjeni još uvijek 42% ispitanika uzima pasiranu/miksanu hranu i 31 % ispitanika se zagrcava na tekuću hranu Nema značajnije razlike u samostalnosti pri uzimanju obroka (p=0, 066), žvakanju hrane (p=0, 176) kao i gutanja (p=0, 521) u prvoj i drugoj sestrinskoj procijeni. Značajnije je bolja bolesnikova pažnja pri uzimanju obroka (p=0, 018), komunikacija s bolesnikom (p=0, 049) u drugoj sestrinskoj procjeni. Zaključak: Rano prepoznavanje i primjena prikladnih intervencija može smanjiti komplikacije povezane s otežanim gutanjem i poboljšati kvalitetu zdravstvenih ishoda. Stoga je ključno dodatno istražiti ovo područje te utvrditi učestalost poteškoća gutanja, načine uzimanja obroka i ostale čimbenike koji utječu na proces uzimanja obroka te ulogu medicinske sestre u prepoznavanju bolesnika s teškoćama gutanja, te utvrditi učinkovite oblike sestrinskih intervencija.

otežano gutanje, sestrinska procjena

nije evidentirano

engleski

THE PRESENCE OF SWALLOWING DIFFICULTIES IN NEUROLOGICAL PATIENTS

nije evidentirano

swallowing difficulties, nurse assessment

nije evidentirano

Podaci o prilogu

138-139.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

MEDICINSKI VJESNIK

Milas Ahuć, Jasminka (ur)

Osijek:

Podaci o skupu

6. hrvatski kongres iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

06.05.2018-09.05.2018

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti