Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1057428

Zdravstveni pregledi učenika prije upisa u frizersku strukovnu školu


Samardžić, Tea; Macan, Jelena
Zdravstveni pregledi učenika prije upisa u frizersku strukovnu školu // Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini, 62 (2020), 1; 19-28 (domaća recenzija, članak, ostalo)


CROSBI ID: 1057428 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdravstveni pregledi učenika prije upisa u frizersku strukovnu školu
(Medical examinations of pupils prior to entering vocational school for hairdressers)

Autori
Samardžić, Tea ; Macan, Jelena

Izvornik
Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini (0350-6886) 62 (2020), 1; 19-28

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
visokorizična zanimanja, frizeri, profesionalne bolesti kože, primarna prevencija, prethodni pregledi, profesionalna orijentacija, medicina rada
(high-risk occupation, hairdressers, occupational skin diseases, primary prevention, pre-school examination, vocational guidance, occupational medicine)

Sažetak
Frizeri zbog stalnog kontakta s vodom i štetnim kemikalijama ubrajaju se u visokorizičnu skupinu za razvoj profesionalnih bolesti kože (PBK) koje se u 90 % slučajeva odnose na iritativne ili alergijske kontaktne dermatitise šaka i podlaktica. Razdoblje od početka izloženosti kožnim štetnostima do pojave prvih simptoma na koži veoma je kratak, prosječno 2, 1 godinu, što znači da oni mogu biti prisutni već tijekom školovanja. Cilj ovog rada je procijeniti učinkovitost zdravstvenih pregleda prije upisa u srednju školu kao alata za primarnu prevenciju PKB među frizerskim učenicima. Istraživanje je provedeno 2015. godine u strukovnoj školi u Zagrebu. Svih 128 frizerskih učenika trećih razreda pozvano je da sudjeluju u istraživanju, a odazvala se 101 učenica prosječne dobi 17 godina. Podaci su prikupljeni zdravstvenom anketom s pitanjima o načinu i sadržaju pregleda koji su učenici obavili prije upisa u školu. Osamdeset devet (88 %) učenica navodi da su prije upisa u školu pregledane od strane liječnika: 48 (54 %) od specijaliste medicine rada, 5 (6 %) specijaliste/liječnika obiteljske medicine, 11 (12 %) specijaliste školske medicine, a 19 (21 %) učenica se ne sjeća specijaliste. Od 78 učenica koje su se prisjetile sadržaja pregleda kod 48 (62 %) pregledana je koža, a 54 (69 %) je upitano za prisutnost alergija. Rezultati ukazuju na manjkavost u provođenju prethodnih pregleda za upis u strukovne škole. Posljedično se u školovanje propuštaju učenici s postojećim kožnim tegobama koje bi rad u rizičnim zanimanjima dodatno pogoršao ili pospješio nastanak PBK. Postoji potreba za osnaživanjem i standardizacijom sadržaja pregleda prije upisa u strukovne škole kao prve faze profesionalne orijentacije i selekcije te dugotrajnog očuvanja radne sposobnosti.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jelena Macan (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Samardžić, Tea; Macan, Jelena
Zdravstveni pregledi učenika prije upisa u frizersku strukovnu školu // Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini, 62 (2020), 1; 19-28 (domaća recenzija, članak, ostalo)
Samardžić, T. & Macan, J. (2020) Zdravstveni pregledi učenika prije upisa u frizersku strukovnu školu. Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini, 62 (1), 19-28.
@article{article, year = {2020}, pages = {19-28}, keywords = {high-risk occupation, hairdressers, occupational skin diseases, primary prevention, pre-school examination, vocational guidance, occupational medicine}, journal = {Sigurnost : \v{c}asopis za sigurnost u radnoj i \v{z}ivotnoj okolini}, volume = {62}, number = {1}, issn = {0350-6886}, title = {Medical examinations of pupils prior to entering vocational school for hairdressers}, keyword = {high-risk occupation, hairdressers, occupational skin diseases, primary prevention, pre-school examination, vocational guidance, occupational medicine} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font