Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antibakterijski učinak eteričnog ulja mirte (Myrtus Communis) na bakterije koje se prenose hranom (CROSBI ID 432427)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Modrić, Dora Antibakterijski učinak eteričnog ulja mirte (Myrtus Communis) na bakterije koje se prenose hranom / Gobin, Ivana (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2019

Podaci o odgovornosti

Modrić, Dora

Gobin, Ivana

hrvatski

Antibakterijski učinak eteričnog ulja mirte (Myrtus Communis) na bakterije koje se prenose hranom

Bakterije koje se prenose hranom uzrokuju širok spektar infekcija. Osim već poznatih patogena koji uzrokuju infekcije, često se identificiraju i novi patogeni. Konzerviranje hrane kemijskim konzervansima narušava kvalitetu hrane. Kemijski konzervansi i njihova visoka koncentracija u hrani postali su globalna briga. Tako je razvoj prehrambene industrije doveo do razvoja prirodnih antimikrobnih tvari koje kontroliraju patogene bakterije. Eterična ulja ili njihove kemijske sastvnice mogu biti alternativa za kemijske konzervanse zbog njihove sposobnost inhibicije rasta gram-pozitivnih i gram-negativnih patogena koji se prenose hranom te bakterija koje uzrokuju kvarenje hrane. Među eteričnim uljima koji se koriste kao prirodni konzervansi našla se i mirta (Myrtus communis). Antibakterijsko djelovanje mirte ogleda se u njezinom specifičnom kemijskom sastavu od čega prevladavaju terpeni. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi antibakterijski efekt eteričnog ulja mirte (Myrtus communis) sa hrvatskog i talijanskog tržišta na bakterije koje se prenose hranom. Bakterije na kojima se provodilo istraživanje su Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium, Staphylococcus aureus te Yersinia enterocolitica. Antibakterijski učinak određen je difuzijskom metodom i mikrodilucijskom metodom pri čemu je najjači antibakterijski efekt zabilježen kod bakterije S. aureus pri čemu je minimalna inhibitorna koncentracija 0, 098 mg/ml dok je kod K. pneumoniae i S. Typhimurium iznosila >12, 5 mg/mL.

bakterije koje se prenose hranom, eterično ulje, Mirtus communis

nije evidentirano

engleski

The antibacterial effects of myrtle (Myrtus Communis) essential oils on foodborne bacteria

nije evidentirano

foodborne bacteria, essential oil, Mirtus communis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

19.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita