Antibakterijski učinak eteričnog ulja mirte (Myrtus Communis) na bakterije koje se prenose hranom (CROSBI ID 432427)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Modrić, Dora
Gobin, Ivana
hrvatski
Antibakterijski učinak eteričnog ulja mirte (Myrtus Communis) na bakterije koje se prenose hranom
Bakterije koje se prenose hranom uzrokuju širok spektar infekcija. Osim već poznatih patogena koji uzrokuju infekcije, često se identificiraju i novi patogeni. Konzerviranje hrane kemijskim konzervansima narušava kvalitetu hrane. Kemijski konzervansi i njihova visoka koncentracija u hrani postali su globalna briga. Tako je razvoj prehrambene industrije doveo do razvoja prirodnih antimikrobnih tvari koje kontroliraju patogene bakterije. Eterična ulja ili njihove kemijske sastvnice mogu biti alternativa za kemijske konzervanse zbog njihove sposobnost inhibicije rasta gram-pozitivnih i gram-negativnih patogena koji se prenose hranom te bakterija koje uzrokuju kvarenje hrane. Među eteričnim uljima koji se koriste kao prirodni konzervansi našla se i mirta (Myrtus communis). Antibakterijsko djelovanje mirte ogleda se u njezinom specifičnom kemijskom sastavu od čega prevladavaju terpeni. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi antibakterijski efekt eteričnog ulja mirte (Myrtus communis) sa hrvatskog i talijanskog tržišta na bakterije koje se prenose hranom. Bakterije na kojima se provodilo istraživanje su Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium, Staphylococcus aureus te Yersinia enterocolitica. Antibakterijski učinak određen je difuzijskom metodom i mikrodilucijskom metodom pri čemu je najjači antibakterijski efekt zabilježen kod bakterije S. aureus pri čemu je minimalna inhibitorna koncentracija 0, 098 mg/ml dok je kod K. pneumoniae i S. Typhimurium iznosila >12, 5 mg/mL.
bakterije koje se prenose hranom, eterično ulje, Mirtus communis
nije evidentirano
engleski
The antibacterial effects of myrtle (Myrtus Communis) essential oils on foodborne bacteria
nije evidentirano
foodborne bacteria, essential oil, Mirtus communis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
19.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka