Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fotokatalitičko djelovanje cinkovog oksida na bakterije koje se prenose hranom (CROSBI ID 432426)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lovrović, Maša Fotokatalitičko djelovanje cinkovog oksida na bakterije koje se prenose hranom / Gobin, Ivana (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2019

Podaci o odgovornosti

Lovrović, Maša

Gobin, Ivana

hrvatski

Fotokatalitičko djelovanje cinkovog oksida na bakterije koje se prenose hranom

Hranom prenosive bolesti jedne su od najučestalijih bolesti u svijetu. Uzrokuju ih razni mikroorganizmi koji se prenose hranom i vodom za piće. U ovom istraživanju promatran je antibakterijski učinak fotoaktiviranog cinkovog oksida na šest patogena koji se prenose hranom od kojih su 3 predstavnici gram-pozitivnih, a 3 predstavnici gram – negativnih bakterija. Spektrofotometrijski utvrđene koncentracije bakterijskih suspenzija od 10(6) CFU/mL izlagane su UV svjetlosti valne duljine 366 nm 3 i 5 minuta u prisustvu cinkovog oksida nanesenog na polimerni nosač, a učinkovitost cinkovog oksida uspoređena je s učinkovitosti samog nosača i UV svjetlosti. Bakterijska suspenzija nasađena je na Mueller Hinton agar tehnikom nakapavanja 2 sata i 24 sata kasnije. Eksperiment je ponovljen kako bi se utvrdio učinak na bakterijsku adheziju na polimerne nosače. Nosači su sonificirani u ultrazvučnoj kupelji i dobivena suspenzija je nasađena na agar. Nakon inkubacije od 24 sata, brojene su kolonije. Rezultati pokazuju da fotoaktivirani cinkov oksid ima statistički značajno bolje djelovanje na gram – negativne bakterije. Najotpornija bakterija je Staphylococcus aureus, a najosjetljivija je Escherichia coli. Usporedba učinka polimernih nosača s cinkovim oksidom sa i bez fotoaktivacije UV svjetlom potvrđuje da je učinak statistički značajan nakon 3 i 5 minuta u preživljavanju i broju adheriranih bakterija. Nakon 24 sata fotokatalitički učinak nije statistički značajan što se može pripisati odgođenim učincima UV – a i oksidacijskog stresa.

patogeni, hrana, cinkov oksid, fotokataliza

nije evidentirano

engleski

Photocatalytic effects of zinc oxide on foodborne bacteria

nije evidentirano

pathogens, food, zinc oxide, photocatalysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

25.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Temeljne medicinske znanosti