Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 105682

Kakvoća čajeva s hrvatskog tržišta


Šuk, Tajana
Kakvoća čajeva s hrvatskog tržišta 2002., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Kakvoća čajeva s hrvatskog tržišta
(Quality of teas at the croatian market)

Autori
Šuk, Tajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.02

Godina
2002

Stranica
92

Mentor
Ritz, Milana

Ključne riječi
Čaj; kakvoća čaja; senzorska analiza; zaostaci pesticida
(Tea; tea quality; sensory analysis; pesticides residues)

Sažetak
Prema zakonskim propisima skupini čajeva pripadaju "čaj" (Theae folium) i određeni broj biljnih vrsta, definiranih kao "domaći čajevi" ili "mješavine domaćih čajeva". Čaj se proizvodi i uvozi iz različitih zemalja širom svijeta, ali mora zadovoljiti zakonsku regulativu zemlje za koju je namijenjen. Na hrvatskom tržištu postoji čitav niz različitih vrsta čajeva, velikog broja stranih i nekoliko domaćih proizvođača. Cilj ovog rada je bila procjena kakvoće domaćih čajeva od kamilice, paprene metvice, šipka s cvijetom hibiskusa i crnog čaja na temelju rezultata senzorske analize, fizikalno-kemijskih parametara i zdravstvene ispravnosti uključujući mikrobiološku čistoću, zaostatke pesticida i olova. Dobiveni rezultati ispitivanja su pokazali da u pojedinim parametrima kakvoće postoje značajne razlike između uzoraka unutar određene vrste čaja, pa i odstupanja od zadane kakvoće s obzirom na važeće propise, te nesukladnost kakvoće sa deklariranim rokovima valjanosti.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058301

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb