Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1056787

Roditeljstvo i invaliditet – perspektiva djece, roditelja s invaliditetom i stručnjaka


Pehlić, Ana; Urbanc, Kristina; Lendler, Veronika
Roditeljstvo i invaliditet – perspektiva djece, roditelja s invaliditetom i stručnjaka // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 54 (2018), 1; 83-102 (domaća recenzija, prethodno priopćenje, ostalo)


CROSBI ID: 1056787 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Roditeljstvo i invaliditet – perspektiva djece, roditelja s invaliditetom i stručnjaka
(Parenting and disability - perspective of children, parents with disability and practitioners)

Autori
Pehlić, Ana ; Urbanc, Kristina ; Lendler, Veronika

Izvornik
Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja (1331-3010) 54 (2018), 1; 83-102

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, ostalo

Ključne riječi
roditelji s invaliditetom ; mladi njegovatelji ; perspektiva korisnika
(parents with disabilities ; young caregivers ; user perspective)

Sažetak
Dok se prava koja osobama s invaliditetom omogućavaju neovisan život sve više prepoznaju i dalje ostaje slabo istraženo područje roditeljstva osoba s invaliditetom (Dobrotić i sur. 2015). Također u Hrvatskoj gotovo ni nema istraživanja o djeci osoba s invaliditetom te o tome kako potrebe i poteškoće roditelja s invaliditetom utječu na roditeljstvo, obiteljsku dinamiku i odrastanje djece (Urbanc 2003). U međunarodnoj literaturi ova skupina djece i mladih prepoznata je pod nazivom mladi njegovatelji s obzirom na često dominantnu ulogu koju imaju u obitelji. Porastom vidljivosti ove skupine djece i promišljanjem njihovih potreba, kao i potreba njihovih obitelji, stvara se pretpostavka razvoja ciljanih oblika podrške tijekom njihova odrastanja o čemu će biti riječi u ovom izlaganju. Cilj provedenog kvalitativnog istraživanja bio je dobiti uvid u perspektivu djece i roditelja s obzirom na specifična iskustva odrastanja i roditeljstva vezana uz invaliditet roditelja te perspektivu stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, obrazovnog sustava te organizacija civilnog sektora, koji imaju iskustvo neposrednog rada s roditeljima s invaliditetom i njihovom djecom. S djecom (njih sedmero u dobi od 14 do 17 godina) te s njihovim roditeljima (šest majki i jedan otac) koji su osobe s različitim vrstama tjelesnog oštećenja provedeni su intervjui, dok su stručnjaci (njih petero) sudjelovali u fokusnoj grupi. Rezultati istraživanja pokazali su da roditelji i stručnjaci očekuju učinkovitiju podršku od različitih sustava (zdravstvenog, socijalnog, obrazovnog) ; veću financijsku podršku roditeljima, ali i praktičnu pomoć, neposredno nakon rođenja djeteta te kasnije, tijekom djetetova školovanja, kao i u nekim specifičnim situacijama (npr. nakon operacije, tijekom rehabilitacije, hospitalizacije itd).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Kristina Urbanc (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Pehlić, Ana; Urbanc, Kristina; Lendler, Veronika
Roditeljstvo i invaliditet – perspektiva djece, roditelja s invaliditetom i stručnjaka // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 54 (2018), 1; 83-102 (domaća recenzija, prethodno priopćenje, ostalo)
Pehlić, A., Urbanc, K. & Lendler, V. (2018) Roditeljstvo i invaliditet – perspektiva djece, roditelja s invaliditetom i stručnjaka. Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 54 (1), 83-102.
@article{article, year = {2018}, pages = {83-102}, keywords = {roditelji s invaliditetom, mladi njegovatelji, perspektiva korisnika}, journal = {Hrvatska revija za rehabilitacijska istra\v{z}ivanja}, volume = {54}, number = {1}, issn = {1331-3010}, title = {Roditeljstvo i invaliditet – perspektiva djece, roditelja s invaliditetom i stru\v{c}njaka}, keyword = {roditelji s invaliditetom, mladi njegovatelji, perspektiva korisnika} }
@article{article, year = {2018}, pages = {83-102}, keywords = {parents with disabilities, young caregivers, user perspective}, journal = {Hrvatska revija za rehabilitacijska istra\v{z}ivanja}, volume = {54}, number = {1}, issn = {1331-3010}, title = {Parenting and disability - perspective of children, parents with disability and practitioners}, keyword = {parents with disabilities, young caregivers, user perspective} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font