Utjecaj vremena čuvanja na teksturu i svojstvo škripavosti sira lički škripavac (CROSBI ID 689334)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kalit, Samir ; Rako, Ante ; Salajpal, Krešimir ; Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Utjecaj vremena čuvanja na teksturu i svojstvo škripavosti sira lički škripavac
Sukladno uvriježenom stavu, sir lički škripavac ima najbolja svojstva škripavosti 5 do 7 dana od dana proizvodnje, a svojstvo škripavosti smanjuje se skladištenjem dužim od 7 dana. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj vremena čuvanja (28 dana) na svojstvo škripavosti i teksturu sira ovisno o provedenom tretmanu uranjanja u toplu vodu (50 °C/2 min). Proizvedeno je 6 sireva bez uranjanja u toplu vodu (kontrolna skupina), 6 vakumiranih sireva (termo skupljajuće vrećice) uronjeno u toplu vodu po završetku proizvodnog procesa, 6 sireva uronjeno u toplu vodu neposredno prije provedbe analize reoloških svojstava sira i senzorske procjene intenziteta škripavosti od strane potrošača. Čuvanjem sira došlo je do značajnog porasta čvrstoće (P<0, 01) te smanjenja kohezivnosti sira (P<0, 01). U skladu s time čak 97, 56% ispitanika je odgovorilo da sir lički škripavac škripi tijekom cijelog vremena čuvanja, a 92, 04% njih je odgovorilo da uočavaju razliku u intenzitetu škripavosti s obzirom na tretman. Najveći broj bodova (11, 58 od 15) imao je sir uronjen u toplu vodu neposredno prije konzumacije, iako je uranjanje sira u termo skupljajuću vrećicu po završetku proizvodnje također značajno (P<0, 01) poboljšalo svojstva škripavosti sira. Sirevi najniže čvrstoće imaju najizraženije svojstvo škripavosti s obzirom na trajanje čuvanja sira, ali i s obzirom na tretman. Sukladno rezultatima, sir lički škripavac moguće je zaštiti oznakom zemljopisnog podrijetla jer zadržava svoje glavno svojstvo škripavosti tijekom cijelog roka valjanosti.
Lički škripavac, tekstura, škripavost, vrijeme čuvanja, senzorska procjena
nije evidentirano
engleski
Influence of storage time on textural characteristics and squeaking property of Lički škripavac cheese
nije evidentirano
Lički škripavac cheese, texture, squeaking property, storage time, sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o prilogu
247-247.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5551
Podaci o skupu
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
16.02.2020-21.02.2020
Vodice, Hrvatska