Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj vremena čuvanja na teksturu i svojstvo škripavosti sira lički škripavac (CROSBI ID 689334)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kalit, Samir ; Rako, Ante ; Salajpal, Krešimir ; Tudor Kalit, Milna Utjecaj vremena čuvanja na teksturu i svojstvo škripavosti sira lički škripavac / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 247-247

Podaci o odgovornosti

Kalit, Samir ; Rako, Ante ; Salajpal, Krešimir ; Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Utjecaj vremena čuvanja na teksturu i svojstvo škripavosti sira lički škripavac

Sukladno uvriježenom stavu, sir lički škripavac ima najbolja svojstva škripavosti 5 do 7 dana od dana proizvodnje, a svojstvo škripavosti smanjuje se skladištenjem dužim od 7 dana. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj vremena čuvanja (28 dana) na svojstvo škripavosti i teksturu sira ovisno o provedenom tretmanu uranjanja u toplu vodu (50 °C/2 min). Proizvedeno je 6 sireva bez uranjanja u toplu vodu (kontrolna skupina), 6 vakumiranih sireva (termo skupljajuće vrećice) uronjeno u toplu vodu po završetku proizvodnog procesa, 6 sireva uronjeno u toplu vodu neposredno prije provedbe analize reoloških svojstava sira i senzorske procjene intenziteta škripavosti od strane potrošača. Čuvanjem sira došlo je do značajnog porasta čvrstoće (P<0, 01) te smanjenja kohezivnosti sira (P<0, 01). U skladu s time čak 97, 56% ispitanika je odgovorilo da sir lički škripavac škripi tijekom cijelog vremena čuvanja, a 92, 04% njih je odgovorilo da uočavaju razliku u intenzitetu škripavosti s obzirom na tretman. Najveći broj bodova (11, 58 od 15) imao je sir uronjen u toplu vodu neposredno prije konzumacije, iako je uranjanje sira u termo skupljajuću vrećicu po završetku proizvodnje također značajno (P<0, 01) poboljšalo svojstva škripavosti sira. Sirevi najniže čvrstoće imaju najizraženije svojstvo škripavosti s obzirom na trajanje čuvanja sira, ali i s obzirom na tretman. Sukladno rezultatima, sir lički škripavac moguće je zaštiti oznakom zemljopisnog podrijetla jer zadržava svoje glavno svojstvo škripavosti tijekom cijelog roka valjanosti.

Lički škripavac, tekstura, škripavost, vrijeme čuvanja, senzorska procjena

nije evidentirano

engleski

Influence of storage time on textural characteristics and squeaking property of Lički škripavac cheese

nije evidentirano

Lički škripavac cheese, texture, squeaking property, storage time, sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o prilogu

247-247.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5551

Podaci o skupu

55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

16.02.2020-21.02.2020

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)