Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 105602

Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene grijanog sojinog ulja


Šćukanac, Helena
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene grijanog sojinog ulja 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene grijanog sojinog ulja
(Correlation between physico-chemical parameters and sensory evaluation of heated soy oil)

Autori
Šćukanac, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.03

Godina
2002

Stranica
59

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Grijanje; parametri kakvoće; sojino ulje
(Heating; quality parameters; soy oil)

Sažetak
Danas se većina jestivih ulja konzumira s hranom nakon što je bila podvrgnuta povišenoj temperaturi. Stoga je važno odrediti parametre kakvoće grijanog i prženog ulja, te vrijednosti nakon kojih ulje više nije pogodno za upotrebu. U ovom su radu analizirani fizikalno-kemijski parametri i senzorska kakvoća sojinog ulja grijanog pri tri različite temperature (170 °C, 180 °C i 190 °C) tijekom 40 sati, a uzorci su analizirani svaka 4 sata. Određivani su slijedeći parametri: jodni broj, slobodne masne kiseline, peroksidni broj, indeks refrakcije, intenzitet boje, polarni spojevi i senzorska procjena. Rezultati pokazuju da postoji značajna korelacija između senzorske procjene i fizikalno-kemijskih parametara. Koeficijenti korelacije su u rasponu od 0, 818 do 0, 985 ovisno o temperaturi grijanja i parametrima koji su korelirani. Promjene su izraženije pri višim temperaturama. Najveći koeficijenti korelacije, za sve tri temperature, postignuti su između polarnih spojeva i senzorske procjene.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058301

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Šćukanac, Helena
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene grijanog sojinog ulja 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šćukanac, H. (2002) 'Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene grijanog sojinog ulja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}\'{c}ukanac, H.}, year = {2002}, pages = {59}, keywords = {heating, quality parameters, soy oil}, title = {Correlation between physico-chemical parameters and sensory evaluation of heated soy oil}, keyword = {heating, quality parameters, soy oil}, publisherplace = {Zagreb} }