Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene grijanog sojinog ulja (CROSBI ID 336082)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šćukanac, Helena
Vahčić, Nada
hrvatski
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene grijanog sojinog ulja
Danas se većina jestivih ulja konzumira s hranom nakon što je bila podvrgnuta povišenoj temperaturi. Stoga je važno odrediti parametre kakvoće grijanog i prženog ulja, te vrijednosti nakon kojih ulje više nije pogodno za upotrebu. U ovom su radu analizirani fizikalno-kemijski parametri i senzorska kakvoća sojinog ulja grijanog pri tri različite temperature (170 °C, 180 °C i 190 °C) tijekom 40 sati, a uzorci su analizirani svaka 4 sata. Određivani su slijedeći parametri: jodni broj, slobodne masne kiseline, peroksidni broj, indeks refrakcije, intenzitet boje, polarni spojevi i senzorska procjena. Rezultati pokazuju da postoji značajna korelacija između senzorske procjene i fizikalno-kemijskih parametara. Koeficijenti korelacije su u rasponu od 0, 818 do 0, 985 ovisno o temperaturi grijanja i parametrima koji su korelirani. Promjene su izraženije pri višim temperaturama. Najveći koeficijenti korelacije, za sve tri temperature, postignuti su između polarnih spojeva i senzorske procjene.
grijanje; parametri kakvoće; sojino ulje
nije evidentirano
engleski
Correlation between physico-chemical parameters and sensory evaluation of heated soy oil
nije evidentirano
heating; quality parameters; soy oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59
26.03.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb