Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Učinak novog pentadekapeptida BPC 157 na bronhokonstrikciju u zamorčeta izazvanu različitim spazmogenima (CROSBI ID 336080)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Sumajstorčić, Jagoda Učinak novog pentadekapeptida BPC 157 na bronhokonstrikciju u zamorčeta izazvanu različitim spazmogenima / Sikirić, Predrag (mentor); Zagreb, Medicinski fakultet u Zagrebu, . 2002

Podaci o odgovornosti

Sumajstorčić, Jagoda

Sikirić, Predrag

hrvatski

Učinak novog pentadekapeptida BPC 157 na bronhokonstrikciju u zamorčeta izazvanu različitim spazmogenima

U serijama pokusa na zamorčadi pletizmografijom čitzavog tijela u općoj anesteziji registrirani su spirogrami (platizmogrami) odnosno mjerni inflacioni volumeni u životinja podvrgnutih umjetnom disanju uz konstantan pritisak i relaksaciju skeletne muskulature suksamentonijem vodeći računa o što vjernijoj imitaciji spontanog disanja podešavanjem brzine rada crpke za umjetno disanje, a to je u zamorčeta oko 40 ciklusa u minuti. Kao spazmogene primjenjivali smo serotonin, histamin i acetilkolin i to u sasvim određenim koncentracijama za koje smo već u prijašnjim radovima utvrdili da zasigurno izazivaju eksperimentalni bronhospazam, a da pri tome ne dođe do apneje niti do značajnijeg utjecaja na krvni tlak. Bronhospazmogeni su primjenjivani i.v. i to u slijedećim dozama: serotonin (10µ g/kg), histamin (10 µ g/kg) i acetilkolin (50 µ g/kg) bilo pojedinačno , bilo u slijedu, a doze novog pentadekapeptida BPC 157 bile su 10 µ g/kg ili 10 ng/kg i to i.v. i i.p. načinima primjene. Nađeno je da je BPC 157 mogao uspješno antagonizirati serotoninom izazvan bronhospazam u serijama pokusa i.v. primjenom u obje doze. U serijama pokusa i.p. primjenom mogao je inhibirati serotoninski bronhospazam u dozi od 10 µ g/kg dok to isto nije mogao pomoćinanogramskom dozom. Bronhospazmolitički učinak bio je o dozi ovisan i što se tiče inteziteta i duljine trajanja. Kod i.v. primjene javljao se ranije i bio jači, a kod i.p. primjene nastupao je dvostruko kasnije. BPC 157 dat 10 minuta poslije primjene spazmogena također je uspješno antagonizirao histaminski bronhospazam i to 30 do 60 minuta nakon primjene dozom od 10 µ g/kg. a 30 minuta od primjene nanogramske doze. I.p. primjenim BPC 157 nije imao utjecaja na histaminski bronhospazam. Istodobno nijednom od primjenjenih doza BPC 157 nije mogao nezavisno od načina primjene utjecati na acetilkolinski bronhospazam. Naprotiv, primjenom spazmogena u slijedu BPC 157 mogao je veoma značajno antagonizirati samo acetilkolinski bronhospazam primjenjen i.v. u dozi od µ g/kg, a učinak je nastupao nakon 30-60 minuta od primjene. Nanogramskom dozom nije bilo moguće antagonizirati učinke spazmogena u slijedu. To isto vrijedi i za primjene spazmogena u slijedu i njihovu antagonizaciju primjenom BPC 157 i.p. Primjetni su značajno jači bronhospastični učinci nakon davanja spazmogena u slijedu na početku pokusa kao i daleko značajnija antagonizacija primjenom BPC 157. Dobiveni rezultati upućuju na nužnost daljnjih istraživanja učinka BPC 157 na eksperimentalno izazvan bronhospazam naročito s daleko specifičnijim spazmogenima npr. leukotrijenima i sl.

pentadekapeptid BPC 157; pletizmografija; bronhospazmogeni; bronhospazam; zamorčad

nije evidentirano

engleski

An effect of novel pentadecapeptide BPC 157 on bronchoconstriction by applying the different spasmogenes in guinea pigs.

nije evidentirano

pentadecapeptide BPC 157; bronchospazmogenes; bronchospasm; guinea pigs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

96

27.06.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti