Ekološka poljoprivredna proizvodnja Hrvatske i turizam (CROSBI ID 276709)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Grgić, Ivo ; Ivanković, Marko ; Čagalj, Marin ; Miličević, Mirjana ; Zrakić Sušac, Magdalena
hrvatski
Ekološka poljoprivredna proizvodnja Hrvatske i turizam
U Svijetu se sve veća pozornost posvećuje zdravlju pučanstva i očuvanju bioraznolikosti i prirodne ravnoteže. Briga za zdravlje je sve naglašenija kroz prehranu i vidljiva je kroz porast potražnje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina proizvedenih po ekološkim principima. Istovremeno, potrebni duži ili kraći odmori često su kombinacija „konzumacije turističkih sadržaja i gastronomije“. Blagodat koju ima Republika Hrvatska u ponudi turističkih sadržaja te u bogatstvu kvalitetnih poljoprivrednih proizvodnih resursa za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, prilika su za njihov jači sinergijski učinak. U radu se daje pregled razvitka ekološke poljoprivredne proizvodnje i promjene kod broja turista u Republici Hrvatskoj. U razdoblju od 2007. do 2017. godine površine pod ekološkom proizvodnjom porasle su za trinaest puta ali čine još uvijek mali dio (6, 46%) ukupno korištenih poljoprivrednih površina. U 2017. godini ekološkom proizvodnjom se bavilo 4.023 proizvođača te se predviđa da bi u 2020. godini njihov broj porastao za 15, 7% odnosno dosegao bi broj od 4.655. Dosadašnji značajan porast broja turista i ukupno ostvarenih noćenja mogao bi nastaviti daljnji porast, te se predviđa da bi u 2020. godini dosegnuo oko 117 milijuna noćenja, odnosno u odnosu na 2018. porastao bi za 15, 4%. Ovo nam ukazuje potrebu i mogućnost veće ekološke poljoprivredne proizvodnje i njene veće zastupljenosti u ukupnom tržištu poljoprivredno- prehrambenih proizvoda.
poljoprivreda, ekološka proizvodnja, turizam, Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Organic Agricultural Production of Croatia and Tourism
nije evidentirano
agriculture, organic farming, tourism, Croatia
nije evidentirano