Crtice o prehrani u rimsko doba na prostoru like (CROSBI ID 276673)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ožanić Roguljić, Ivana
hrvatski
Crtice o prehrani u rimsko doba na prostoru like
U radu se donosi pregled dosadašnjih saznanja o prehrani u rimsko doba Like. Arheobotaničke i arheozoološke analize do sada su napravljene jedino na lokalitetu Lički Ribnik, dok je s lokaliteta Žuta Lokva poznato više vrsta amfora koje doprinose poznavanju teme. Prema tako sačuvanim podatcima saznajemo da su Rimljani u Lici konzumirali proso, grašak, govedinu i ovčetinu. Pili su vino, koristili maslinovo ulje iz Istre i Hispanije, a sasvim sigurno su svoja jela začinjavali posebnim rimskim začinom garumom.
amfore, arheobotanika, arheozoologija, rimska prehrana, rimsko doba, Sarius šalice
nije evidentirano
engleski
Notes on the diet in Lika during the Roman period
nije evidentirano
amphorae, Roman food, Roman period, Sarius cups, archaeobotany, archaeozoology
nije evidentirano