Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 105478

Analitički ekonomski pristup budućem sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji


Baban, Ljubomir; Ivić, Kata
Analitički ekonomski pristup budućem sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji // Ekonomski vjesnik : časopis Ekonomskog fakulteta u Osijeku, 12 (2001), 1 i 2; 5-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Analitički ekonomski pristup budućem sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji
(Analytical Economic Approach to Future Agreement on Staabilization and Afiliation of the Republik of Croatia to the European Union)

Autori
Baban, Ljubomir ; Ivić, Kata

Izvornik
Ekonomski vjesnik : časopis Ekonomskog fakulteta u Osijeku (0353-359X) 12 (2001), 1 i 2; 5-11

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Republika Hrvatska; Europska unija; Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju; međunarodne integracije; globalizacija; institucijski odnosi; funkcijski odnosi
(The Republic of Croatia; European Union; Stabilization and Affiliation Agreement; international integrations; globalization; institutional relationships; function relationships)

Sažetak
Ovaj članak se u neformalnom smislu riječi, sastoji iz dvaju dijelova: 1. institucijske razrade Europske unije i trećih zemalja 2. položaju Republike Hrvatske u njezinom pridruživanju Europskoj uniji Najznačajnija je Europska unija međunarodna integracija u Europi. Postoji nekoliko načina njezine suradnje s trećim zemljama. Treća je zemlja Republika Hrvatska u odnosu na Europsku uniju. Za razvitak je nekog gospodarskog subjekta i gospodartva u cjelini bitna pretpostavka tržište. Republici Hrvatskoj, za njezin brži razvoj bitno je veće tržište u odnosu na domicilno. Jedan je od mogućih načina povećanja tržišta proširenje na tržište zemalja Europske unije. U ovom će se radu dati težište institucijskom i funkcionalnom pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
010002

Ustanove
Ekonomski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Ljubomir Baban, (145841)
Kata Ivić, (17521)