Selektivna oksidacija “mekih” tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom (CROSBI ID 276318)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Zečević, Nenad
hrvatski
Selektivna oksidacija “mekih” tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom
Obrada površine “mekih” tipova čađa kao što su N660 i N772 koji se proizvode uljno-pećnim postupkom zahtijeva poseban naknadni tretman, budući da se adekvatna kvaliteta iste ne može postići konvencionalnim putem. Radi toga je razvijena metoda eliminiranja zaostalog neizreagiranog ulja s površine “mekih” tipova čađa uz pomoć njezine selektivne oksidacije. “Meki” tipovi čađa sa niskim vrijednostima obojenja otapala miješani su s vodenim otopinama masene koncentracije 1, 25 do 10, 00 g L–1 amonijevog nitrata p. a., u odnosu na masu čađe. Nakon homogeniziranja smjesa je sušena na temperaturi od 180 do 210 °C u vremenskom razmaku od 30 do 120 min kako bi došlo do selektivne oksidacije neizreagiranog ulja na površini čađe. Navedenim laboratorijskim postupkom improvizirani su industrijski uvjeti granuliranja “mekih” tipova čađe, koji je uspješno proveden, te se primjenjuje u konvencionalnom industrijskom postupku proizvodnje “mekih” tipova uljno-pećnih čađa na postrojenju proizvodnje čađe u Kutini.
“Meki” tipovi uljno-pećnih čađa ; selektivna oksidacija ; amonijev nitrat p.a.
nije evidentirano
engleski
Selective Oxidation of Soft Grade Carbon Blacks with Ammonium Nitrate
nije evidentirano
Soft grades oil-furnace carbon black ; selective oxidation ; ammonium nitrate p.a.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56 (12)
2007.
633-642
objavljeno
0022-9830
1334-9090
10.15255/KUI.2006.010
Povezanost rada
nije evidentirano