Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog purana (CROSBI ID 276240)
Prilog u časopisu | ostalo | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Bregović, Rosnana ; Marenčić, Dejan ; Tušek, Tatjana ; Jelen, Tatjana ; Pintić, Vinko ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka
hrvatski
Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog purana
Cilj ovog rada bio je utvrditi fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa Zagorskog purana uzgojenog u polu-intenzivnom sustavu tova. Istraživanje je provedeno na 40 jedinki od kojih je 10 bilo svijetlog soja (5 muških i 5 ženskih), 10 sivog soja (5 muških i 5 ženskih), 10 crnog soja (5 muških i 5 ženskih) i 10 brončanog soja (5 muških i 5 ženskih). Soj nije imao značajan utjecaj (P>0, 05), za razliku od spola koji je imao značajan utjecaj na fizikalno kemijske parametre kakvoće mesa (P<0, 001). Značajno veća vrijednost parametra a* je utvrđena kod purana, dok je značajno veća vrijednost parametra b* utvrđena kod purica (P<0, 05).
kakvoća mesa, zagorski puran, soj, spol
nije evidentirano
engleski
Physical and chemical properties of Zagorje turkey meas quality
nije evidentirano
meat quality, Zagorje turky, breed, sex
nije evidentirano