Kemijski sastav "Karoma" kave i njenih nusproizvoda (CROSBI ID 432266)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Iva Šušić
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Kemijski sastav "Karoma" kave i njenih nusproizvoda
Prilikom proizvodnje i konzumacije kave nastaju lakodostupni nusproizvodi. Kako bi se srebrna pokožica i talog kave, nusproizvodi dobiveni postupcima prženja i priprave espresso napitka mogli potencijalno iskoristiti kao izvori različitih analita, u ovom radu je određen njihov kemijski sastav. Istovremeno je ispitan i sastav sirove i espresso kave u cilju procjene vrijednosti analita prisutnih u nusproizvodima. Sadržaj vlage, pepela, masti, celuloze i lignina, te fenola, flavonoida, šećera i proteina određen je gravimetrijskim i spektrofotometrijskim metodama. Mineralni sastav određen je spektrometrijom masa visoke razlučivosti uz induktivno spregnutu plazmu. Rezultati su pokazali da analizirani uzorci pokazuju razlike u kemijskom sastavu, pa se tako srebrna pokožica ističe bogatim mineralnim sastavom i celulozom, a talog kave visokim udjelom masti. Sirova kava ima najviše šećera, a espresso kava proteina, fenola i flavonoida. Valja naglasiti da srebrna pokožica i talog čine jeftine izvore minerala i masti, pa ih u tom smjeru treba i valorizirati.
Analitičke metode ; Sirova i espresso kava ; Nusproizvodi kave ; Minerali
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of "Karoma" coffee and its by-products
nije evidentirano
analytical methods ; green and espresso coffee, coffee by-products, minerals
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59
11.03.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb