Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ultrazvukom potpomognuto prosijavanje prehrambenih praškastih materijala (CROSBI ID 432260)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vučko, Lucija Ultrazvukom potpomognuto prosijavanje prehrambenih praškastih materijala / Dujmić, Filip (mentor); Marelja, Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Vučko, Lucija

Dujmić, Filip

Marelja, Marko

hrvatski

Ultrazvukom potpomognuto prosijavanje prehrambenih praškastih materijala

Klasičnim sijanjem praškastih materijala često dolazi do pojave aglomerata koji onemogućavaju ravnomjeran i potpun prolaz čestica kroz očice sita. U ovom završnom radu provedena je granulometrijska analiza uzoraka sa i bez primjene ultrazvuka visokog intenziteta i laserska analiza raspodjele veličine čestica pri čemu su korišteni uzorci smeđeg šećera i fruktoze, prethodno samljeveni na 6000 i 12000 o/min. Korištena su sita promjera očica: 355, 280, 180, 100, 56 i 20 μm. Uzorci su prosijani pri amplitudama trešnje od 1.0 i 2.0 mm u vremenskom intervalu od 3 sekunde, trajanju od 5 minuta sa i bez primjene ultrazvuka visokog intenziteta uz amplitudu od 80%. Rezultati granulometrijske analize prikazani su kao ovisnost relativne učestalosti o veličini otvora očica sita pri primijenjenoj amplitudi sijanja. Iz rezultata je vidljivo da primjena ultrazvuka poboljšala ujednačenost raspodjele veličine čestica. Najbolji rezultati postignuti su primjenom kombinacije ultrazvuka i amplitude trešnje od 2 mm.

ultrazvuk, raspodjela veličine čestica, laserska difrakcija

nije evidentirano

engleski

Ultrasonically assisted sieving of food powder materials

nije evidentirano

ultrasound, particle size distribution, laser diffraction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

09.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija