Novi trendovi u pakiranju mesa – biopolimeri s inkorporiranim polifenolnim spojevima (CROSBI ID 276164)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jakobek, Lidija
hrvatski
Novi trendovi u pakiranju mesa – biopolimeri s inkorporiranim polifenolnim spojevima
Ambalaža je je jedan od glavnih čimbenika za održavanje kvalitete namirnica. Zbog sve većih zahtjeva za sigurnost namirnica, veći su zahtjevi i za kvalitetu ambalaže te se ispituju novi ambalažni materijali. Biopolimeri su materijali prirodnog podrijetla koji se mogu upotrebljavati kao ambalažni materijal. Njihova glavna karakteristika je biorazgradivost i ekološka prihvatljivost. U biopolimere se mogu dodati i aktivne tvari koje tada čine biopolimer aktivnom ambalažom. Aktivne tvari mogu biti prirodne tvari kao što su polifenolni spojevi. Biopolimeri s dodanim polifenolnim spojevima ispituju se i za pakiranje mesa i mesnih proizvoda. Cilj ovog rada je dati kratak pregled biopolimera s dodanim polifenolnim spojevima koji se ispituju za pakiranje mesa i mesnih proizvoda.
škrob ; kitozan ; celuloza ; polifenoli
nije evidentirano
engleski
New trends in meat packaging - polyphenol incorporated biopolymers
nije evidentirano
starch ; chitosan ; cellulose ; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22 (1)
2020.
75-81
objavljeno
1332-0025
1848-8323
10.31727/m.22.1.1