Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikotoksini u hrani – izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj (CROSBI ID 688786)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Pleadin, Jelka Mikotoksini u hrani – izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj // Zbornik radova "Sigurnost hrane i zaštita potrošača" / Cvetnić, Željko ; Hruškar, Mirjana (ur.). Velika Gorica: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2020. str. 15-25

Podaci o odgovornosti

Pleadin, Jelka

hrvatski

Mikotoksini u hrani – izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj

Mikotoksini su toksični sekundarni metaboliti plijesni koji se smatraju jednim od najvećih prirodnih kontaminanata hrane i hrane za životinje. Njihovo intenzivnije proučavanje započelo je 1960. godine, kada je u Velikoj Britaniji došlo do pomora mladih purana, svinja i fazana kao posljedice izloženosti mikotoksinu aflatoksinu B1 kojeg je producirala plijesan Aspergillus flavus iz brašna kikirikija. Danas je poznato više stotina mikotoksina, a razlikuju se po vrstama plijesni koje ih produciraju, kemijskoj strukturi, toksičnosti i mehanizmu djelovanja. Među njima najveći javnozdravstveni značaj imaju aflatoksini (AFB1, AFB2, AFG1, AFG2, AFM1), okratoksin A (OTA), zearalenon (ZEA), deoksinivalenol (DON), fumonizini (FB1, FB2, FB3), citrinin (CIT), T-2 i HT-2 toksini (T-2/HT-2), patulin (PAT) i ergot alkaloidi (EA). Osim različite hrane biljnog podrijetla, ujedno krmiva i krmnih smjesa, mikotoksini kontaminiraju i hranu životinjskog podrijetla, a izloženost ovim tvarima u ljudi i životinja uzrokuje brojne akutne i kronične štetne učinke. Ujedno, kontaminacija poljoprivrednih proizvoda ovim toksinima uzrokuje velike ekonomske gubitke i ima negativan utjecaj na gospodarstvo zahvaćenog područja, prvenstveno zemalja u razvoju u kojima se strategije prevencije uglavnom ne primjenjuju. Razina kontaminacije ovisna je o brojnim čimbenicima, započinje još na polju i moguća je u svim fazama proizvodnje „od polja do stola“, uključujući skladištenje, a njihova pojavnost varira s obzirom na geografsko područje i klimatske uvjete proizvodne regije. Klimatske promjene svakim danom uzrokuju sve značajniju pojavnost mikotoksina, čime istraživanja u ovom području imaju sve veći javnozdravstveni značaj. Budući da je kontaminacija hrane i učestalost mikotoksikoza diljem svijeta vrlo rasprostranjena, daljnja istraživanja toksičnih učinaka ovih tvari te metoda njihove prevencije, redukcije i dekontaminacije od velikog su značaja za sigurnost potrošača.

mikotoksini ; hrana ; kontaminacija ; javno zdravstvo

nije evidentirano

engleski

Mycotoxins in food - consumer exposure and public health significance

nije evidentirano

mycotoxins ; food ; contamination ; public health

nije evidentirano

Podaci o prilogu

15-25.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova "Sigurnost hrane i zaštita potrošača"

Cvetnić, Željko ; Hruškar, Mirjana

Velika Gorica: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Podaci o skupu

Sigurnost hrane i zaštita potrošača

pozvano predavanje

06.03.2020-06.03.2020

Velika Gorica, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija