Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Visoki hidrostatski tlak i hidrotermalne tehnologije u obradi otpada prehrambene industrije (CROSBI ID 66180)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Brnčić, Mladen ; Škegro, Marko ; Ježek, Damir Visoki hidrostatski tlak i hidrotermalne tehnologije u obradi otpada prehrambene industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 163-177

Podaci o odgovornosti

Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Brnčić, Mladen ; Škegro, Marko ; Ježek, Damir

hrvatski

Visoki hidrostatski tlak i hidrotermalne tehnologije u obradi otpada prehrambene industrije

Povećanje potražnje za sve kvalitetnijim prehrambenim i farmaceutskim proizvodima, uz značajno povećanje otpada kojeg se svakodnevno stvara u industriji, dovelo je do intenzivne potrage za novim tehnologijama obrade. Veliki potencijal pokazale su hidrotermalne tehnologije za proizvodnju energije, kao i netoplinske tehnologije poput visokog hidrostatskog tlaka za poboljšanje postojećih tehnoloških operacija u prehrambenoj industriji. Obje tehnologije ispitivane su na raznim vrstama prehrambenog otpada kako bi se maksimalno iskoristio njegov potencijal te smanjio negativan utjecaj na okoliš. Visoki hidrostatski tlak u prehrambenoj industriji koristi se za inaktivaciju mikroorganizama, produženje roka trajanja i očuvanja svježine kao i nutritivnih i organoleptičkih svojstava namirnice. Primjenom tlakova do 900 (1200 u laboratoriju) MPa pri sobnoj ili povišenoj temperaturi moguće su privremene ili trajne promjene na prehrambenom materijalu odnosno nusproizvodu koji se obrađuje, uz minimalni utjecaj na aktivne tvari. Visoki hidrostatski tlak se pokazao kao vrlo efikasna metoda za ekstrakciju tvari iz biootpada povećavajući prinos ekstrakcije i kvalitetu ekstrakta, uz značajno skraćeno vrijeme ekstrakcije. Hidrotermalne tehnologije koriste termokemijski pristup kako bi se energetski bogata biomasa s velikim udjelom vlage pretvorila u koristan proizvod i energiju, čime dolazi do ekonomske i ekološke koristi, uz potpunu eliminaciju otpada i time potrebe za njegovim odlaganjem.

visoki hidrostatski tlak, hidrotermalne tehnologije, bio-otpad, prehrambena industrija

nije evidentirano

engleski

Processing of waste from food industry using high hydrostatic pressure and hydrothermal technologies

nije evidentirano

high hydrostatic pressure, hydrothermal tehnologies, biowaste, food industry

nije evidentirano

Podaci o prilogu

163-177.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2.

Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2019.

978-953-7005-64-1

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija