Visoki hidrostatski tlak i hidrotermalne tehnologije u obradi otpada prehrambene industrije (CROSBI ID 66180)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Brnčić, Mladen ; Škegro, Marko ; Ježek, Damir
hrvatski
Visoki hidrostatski tlak i hidrotermalne tehnologije u obradi otpada prehrambene industrije
Povećanje potražnje za sve kvalitetnijim prehrambenim i farmaceutskim proizvodima, uz značajno povećanje otpada kojeg se svakodnevno stvara u industriji, dovelo je do intenzivne potrage za novim tehnologijama obrade. Veliki potencijal pokazale su hidrotermalne tehnologije za proizvodnju energije, kao i netoplinske tehnologije poput visokog hidrostatskog tlaka za poboljšanje postojećih tehnoloških operacija u prehrambenoj industriji. Obje tehnologije ispitivane su na raznim vrstama prehrambenog otpada kako bi se maksimalno iskoristio njegov potencijal te smanjio negativan utjecaj na okoliš. Visoki hidrostatski tlak u prehrambenoj industriji koristi se za inaktivaciju mikroorganizama, produženje roka trajanja i očuvanja svježine kao i nutritivnih i organoleptičkih svojstava namirnice. Primjenom tlakova do 900 (1200 u laboratoriju) MPa pri sobnoj ili povišenoj temperaturi moguće su privremene ili trajne promjene na prehrambenom materijalu odnosno nusproizvodu koji se obrađuje, uz minimalni utjecaj na aktivne tvari. Visoki hidrostatski tlak se pokazao kao vrlo efikasna metoda za ekstrakciju tvari iz biootpada povećavajući prinos ekstrakcije i kvalitetu ekstrakta, uz značajno skraćeno vrijeme ekstrakcije. Hidrotermalne tehnologije koriste termokemijski pristup kako bi se energetski bogata biomasa s velikim udjelom vlage pretvorila u koristan proizvod i energiju, čime dolazi do ekonomske i ekološke koristi, uz potpunu eliminaciju otpada i time potrebe za njegovim odlaganjem.
visoki hidrostatski tlak, hidrotermalne tehnologije, bio-otpad, prehrambena industrija
nije evidentirano
engleski
Processing of waste from food industry using high hydrostatic pressure and hydrothermal technologies
nije evidentirano
high hydrostatic pressure, hydrothermal tehnologies, biowaste, food industry
nije evidentirano
Podaci o prilogu
163-177.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2.
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2019.
978-953-7005-64-1