Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Udio izotiocijanata u eteričnom ulju sjemenki bijele, smeđe i žute gorušice nakon klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije (CROSBI ID 688640)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Vrca, Ivana ; Đulović, Azra ; Burčul, Franko ; Bilušić, Tea ; Blažević, Ivica Udio izotiocijanata u eteričnom ulju sjemenki bijele, smeđe i žute gorušice nakon klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije // Knjiga sažetaka - 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Galić, Nives ; Rogošić, Marko (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019. str. 34-34

Podaci o odgovornosti

Vrca, Ivana ; Đulović, Azra ; Burčul, Franko ; Bilušić, Tea ; Blažević, Ivica

hrvatski

Udio izotiocijanata u eteričnom ulju sjemenki bijele, smeđe i žute gorušice nakon klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije

Bijela (Sinapis alba L.), smeđa (Brassica juncea L.) i crna (Brassica nigra L.) gorušica spadaju u porodicu Brassicaceae koja je poznata po zastupljenosti biološki aktivnih spojeva -glukozinolata. Oštećenjem biljnog tkiva glukozinolati dolaze u kontakt s endogenim enzimom mirozinazom, pri čemu nastupa njihova hidroliza i nastaje niz hlapljivih i biološki aktivnih spojeva. 1 U razgradne produkte glukozinolata spadaju i izotiocijanati, biološki aktivni spojevi koji su odgovorni za karakterističnu aromu gorušice. Glukozinolat karakterističan za bijelu gorušicu je sinalbin (4-hidroksibenzil glukozinolat) čijom hidrolizom nastaje benzil-izotiocijanat, dok je kod smeđe i crne gorušice glavni glukozinolat sinigrin (alil-glukozinolat) čijom hidrolizom nastaje alil-izotiocijanat. 2, 3 Uz lipidnu komponentu koja sačinjava veliki dio kemijskog sastava sjemenki gorušice (20-30%), sjemenke sadrže i eterična ulja. Cilj ovoga istraživanja bio je ekstrahirati eterična ulja iz bijele, smeđe i crne gorušice koristeći klasične tehnike ekstrakcije (destilacija u aparaturi po Clevengeru i ekstrakcija nakon autolize) te modernu tehniku ekstrakcije mikrovalovima. 4 Nadalje, cilj rada bio je odrediti iscrpak eteričnih ulja i udio glavnih spojeva u njima nakon provedenih ekstrakcijskih postupaka uz pomoć tehnike plinske kromatografije s plameno ionizacijskim detektorom (GC-FID). Također, u istraživanju je ispitana površinska struktura različitih sjemenki gorušice koristeći tehnike optičke i pretražne elektronske mikroskopije (SEM).

izotiocijanati ; Sinapis alba ; Brassica juncea ; Brassica nigra ; mikrovalovima potpomognuta izolacija ; GC-FID

nije evidentirano

engleski

Isothiocyanate content in seed essential oils from white, brown and yellow mustard after conventional and modern extraction techniques

nije evidentirano

isothiocyanates ; Sinapis alba ; Brassica juncea ; Brassica nigra ; microwave-assisted isolation ; hydrodestilation ; extraction ; SEM ; GC-FID

nije evidentirano

Podaci o prilogu

34-34.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka - 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Galić, Nives ; Rogošić, Marko

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-67-3

Podaci o skupu

26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (26HSKIKI) ; 4. simpozij Vladimir Prelog

predavanje

09.04.2019-12.04.2019

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija