Biološki potencijal ploda kivija s različitih lokacija (CROSBI ID 688607)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Čaušević, Jasmina ; Skendrović Babojelić, Martina ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante
hrvatski
Biološki potencijal ploda kivija s različitih lokacija
Cilj ovog rada bio je utvrditi osnovne fizikalno-kemijske parametre i biološki potencijal svježih plodova kivija sorte ‘Hayward’ s različitih lokacija (Sisk, Galdovo, Čapljina, otok Murter i Rovinj). Analizom uzoraka utvrđene su značajne razlike u sadržaju bioaktivnih spojeva plodova ubranih na pet navedenih lokacija. U uzorcima uzgojenim na otoku Murteru utvrđen je značajno veći sadržaj vitamina C (103, 14 mg/100 g svježe tvari) u odnosu na plodove s ostalih istraživanih lokacija. S obzirom na dobivene rezultate može se zaključiti da je plod kivija bogat izvor različitih bioaktivnih spojeva značajnog antioksidacijskog djelovanja. Kvaliteta samog ploda kivija značajno ovisi o lokaciji uzgoja.
vitamin C, ukupni fenoli, antioksidacijski kapacitet, kemijski sastav, plod kivija
nije evidentirano
engleski
Biological potential of kiwi fruit from different locations
nije evidentirano
vitamin C, total phenols, antioxidant capacity, chemical composition, kiwi fruit
nije evidentirano
Podaci o prilogu
542-546.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
16.02.2020-21.02.2020
Vodice, Hrvatska