Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

OPTIMIZACIJA ULTRAZVUČNE EKSTRAKCIJE BERBERINA IZ KORIJENA ŽUTIKE (Berberis vulgaris L.) (CROSBI ID 432184)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Dulić, Marina OPTIMIZACIJA ULTRAZVUČNE EKSTRAKCIJE BERBERINA IZ KORIJENA ŽUTIKE (Berberis vulgaris L.) / Zovko Končić, Marijana (mentor); ZAGREB, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Dulić, Marina

Zovko Končić, Marijana

hrvatski

OPTIMIZACIJA ULTRAZVUČNE EKSTRAKCIJE BERBERINA IZ KORIJENA ŽUTIKE (Berberis vulgaris L.)

Uvod: Žutika (Berberis vulgaris L., Berberidaceae) je biljna vrsta s dugom povijesti, koja se koristi u prehrambene i ljekovite potrebe u Europi, Aziji i Americi. Ima raznovrsne terapijske učinke, koji uglavnom potječu od izokinolinskih alkaloida, osobito berberina. Ciljevi: Cilj ovog istraživanja bio je razviti metodu za ultrazvučnu ekstrakciju berberina iz kore korijena žutike. Za ekstrakciju je korišten glicerol, netoksično i biorazgradivo otapalo dostupno iz obnovljivih izvora. Materijali i metode: Pokusi su planirani pomoću Box-Brehnkenovog dizajna. Raspon projektnih parametara (nezavisne varijable) bio je: temperatura (X1) 20-80 oC, maseni udio glicerola (X2), 10-90 % i snaga ultrazvuka (X3), 144-720 W. Sadržaj berberina u ekstraktima određen je pomoću RP-HPLC-DAD metode, a sposobnost hvatanja slobodnih radikala (RSA) određena je spektrofotometrijski pomoću DPPH radikala (zavisne varijable). Za pronalaženje odnosa između zavisnih i nezavisnih varijabli korištena je metodologija površine odgovora. Rezultati i rasprava: Odnosi između zavisnih i nezavisnih varijabli najbolje su odgovarali kvadratnom modelu. Odabrani kvadratni modeli su bili statistički visoko značajni (P> 0, 01), a njihova vrijednost r2 bila je iznad 0, 93. Najznačajnije varijable za ekstrakciju su bile temperatura i koncentracija glicerola. One su značajno (P> 0, 05) utjecale na RSA u vidu linearnih i kvadratnih faktora. Osim toga, jačina ultrazvuka imala je statistički značajan (P< 0, 05) utjecaj na koncentraciju berberina kao kvadratni faktor, kao i u interakciji s temperaturom ekstrakcije. Rješenja kvadratnih jednadžbi pokazala su da su najbolji uvjeti za ekstrakciju berberina (X1, X2, X3) temperatura ekstrakcije 80 oC, koncentracija glicerola 50 % i snaga ultrazvuka 144 W. Najbolji RSA pokazali su ekstrakti priređeni pri 80 oC, koncentracija glicerola 40 % i snazi ultrazvuka od 720 W. Eksperimentalni podaci su potvrdili predviđanja s odstupanjem  5%. Zaključak: Rezultati pokazuju da je ultrazvučna ekstrakcija pomoću glicerola bila učinkovita i brza metoda za dobivanje ekstrakata sa značajnom koncentracijom berberina i antiradikalnom aktivnošću.

Berberis vulgaris, berberin, antiradikalna aktivnost, metodologija površine odgovora

nije evidentirano

engleski

Optimization of ultrasonic-assisted extraction of berberine from bearberry (Berberis vulgaris L.) root

nije evidentirano

Berberis vulgaris, berberine, antiradical activity, response surface methodology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

13.12.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

ZAGREB

Povezanost rada

Farmacija