Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost (CROSBI ID 688596)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Vrca, Ivana ; Jokić, Stela ; Soldo, Barbara ; Bilušić, Tea Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 114-114

Podaci o odgovornosti

Vrca, Ivana ; Jokić, Stela ; Soldo, Barbara ; Bilušić, Tea

hrvatski

Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost

Gorušica spada u porodicu Brassiceae te se u prehrambenoj industriji najviše koristi za proizvodnju senfa iz sjemenki gorušice. Osim prehrambene namjene, gorušica je poznata i po svojoj biološkoj vrijednosti budući je izvor biološki aktivnih spojeva iz skupine glukozinolata koji imaju antitumorsko, antioksidacijsko, antimikrobno djelovanje. Sjemenke gorušice sadrže u prosjeku od 36 do 46 % ulja. U ovom istraživanju ciljevi su bili sljedeći: a) odrediti iscrpak ulja iz sjemenki crne, bijele, smeđe i divlje gorušice primjenom superkritične CO 2 i Soxhlet estrakcije, b) analizirati sastav masnih kiselina s posebnim osvrtom na udio eruka kiseline u uljima primjenom GC-FID tehnike, c) odrediti oksidacijsku stabilnost ulja iz sjemenki gorušica Rancimat metodom d) odrediti gastrointestinalnu stabilnost eruka kiseline nakon simuliranog dvofaznog modela probave koristeći ljudske probavne sokove (želudac i tanko crijevo). U uljima iz sjemenki svih odabranih vrsta gorušica prevladava eruka kiselina (21 – 48 %) kao glavna masna kiselina. Ipak, njezin je udio nešto manji (u prosjeku 35 %) nakon primjene superkritične CO 2 ekstrakcije u odnosu na Soxhlet ekstrakciju. Najveći udio eruka kiseline imao je uzorak sjemenki crne gorušice (48 %).

gorušica ; superkritična CO 2 ekstrakcija ; Soxhlet ekstrakcija ; eruka kiselina ; gastrointestinalna stabilnost

nije evidentirano

engleski

The content of erucic acid in the oil from mustard seeds after different extraction technique and its gastrointestinal stability

nije evidentirano

mustard ; supercritical CO 2 extraction ; Soxhlet extraction ; erucic acid ; gastrointestinal stability

nije evidentirano

Podaci o prilogu

114-114.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-66-5

2232-9536

Podaci o skupu

12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

predavanje

24.10.2019-25.10.2019

Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija