Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost (CROSBI ID 688596)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vrca, Ivana ; Jokić, Stela ; Soldo, Barbara ; Bilušić, Tea
hrvatski
Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost
Gorušica spada u porodicu Brassiceae te se u prehrambenoj industriji najviše koristi za proizvodnju senfa iz sjemenki gorušice. Osim prehrambene namjene, gorušica je poznata i po svojoj biološkoj vrijednosti budući je izvor biološki aktivnih spojeva iz skupine glukozinolata koji imaju antitumorsko, antioksidacijsko, antimikrobno djelovanje. Sjemenke gorušice sadrže u prosjeku od 36 do 46 % ulja. U ovom istraživanju ciljevi su bili sljedeći: a) odrediti iscrpak ulja iz sjemenki crne, bijele, smeđe i divlje gorušice primjenom superkritične CO 2 i Soxhlet estrakcije, b) analizirati sastav masnih kiselina s posebnim osvrtom na udio eruka kiseline u uljima primjenom GC-FID tehnike, c) odrediti oksidacijsku stabilnost ulja iz sjemenki gorušica Rancimat metodom d) odrediti gastrointestinalnu stabilnost eruka kiseline nakon simuliranog dvofaznog modela probave koristeći ljudske probavne sokove (želudac i tanko crijevo). U uljima iz sjemenki svih odabranih vrsta gorušica prevladava eruka kiselina (21 – 48 %) kao glavna masna kiselina. Ipak, njezin je udio nešto manji (u prosjeku 35 %) nakon primjene superkritične CO 2 ekstrakcije u odnosu na Soxhlet ekstrakciju. Najveći udio eruka kiseline imao je uzorak sjemenki crne gorušice (48 %).
gorušica ; superkritična CO 2 ekstrakcija ; Soxhlet ekstrakcija ; eruka kiselina ; gastrointestinalna stabilnost
nije evidentirano
engleski
The content of erucic acid in the oil from mustard seeds after different extraction technique and its gastrointestinal stability
nije evidentirano
mustard ; supercritical CO 2 extraction ; Soxhlet extraction ; erucic acid ; gastrointestinal stability
nije evidentirano
Podaci o prilogu
114-114.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-66-5
2232-9536
Podaci o skupu
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
predavanje
24.10.2019-25.10.2019
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina