Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1052605

Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost


Vrca, Ivana; Jokić, Stela; Soldo, Barbara; Bilušić, Tea
Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, Tuzla: Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 114-114 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1052605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost
(The content of erucic acid in the oil from mustard seeds after different extraction technique and its gastrointestinal stability)

Autori
Vrca, Ivana ; Jokić, Stela ; Soldo, Barbara ; Bilušić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek, Tuzla : Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 114-114

ISBN
978-953-7005-66-5

Skup
12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.-25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
gorušica, superkritična CO 2 ekstrakcija, Soxhlet ekstrakcija, eruka kiselina, gastrointestinalna stabilnost
(mustard, supercritical CO 2 extraction, Soxhlet extraction, erucic acid, gastrointestinal stability)

Sažetak
Gorušica spada u porodicu Brassiceae te se u prehrambenoj industriji najviše koristi za proizvodnju senfa iz sjemenki gorušice. Osim prehrambene namjene, gorušica je poznata i po svojoj biološkoj vrijednosti budući je izvor biološki aktivnih spojeva iz skupine glukozinolata koji imaju antitumorsko, antioksidacijsko, antimikrobno djelovanje. Sjemenke gorušice sadrže u prosjeku od 36 do 46 % ulja. U ovom istraživanju ciljevi su bili sljedeći: a) odrediti iscrpak ulja iz sjemenki crne, bijele, smeđe i divlje gorušice primjenom superkritične CO 2 i Soxhlet estrakcije, b) analizirati sastav masnih kiselina s posebnim osvrtom na udio eruka kiseline u uljima primjenom GC-FID tehnike, c) odrediti oksidacijsku stabilnost ulja iz sjemenki gorušica Rancimat metodom d) odrediti gastrointestinalnu stabilnost eruka kiseline nakon simuliranog dvofaznog modela probave koristeći ljudske probavne sokove (želudac i tanko crijevo). U uljima iz sjemenki svih odabranih vrsta gorušica prevladava eruka kiselina (21 – 48 %) kao glavna masna kiselina. Ipak, njezin je udio nešto manji (u prosjeku 35 %) nakon primjene superkritične CO 2 ekstrakcije u odnosu na Soxhlet ekstrakciju. Najveći udio eruka kiseline imao je uzorak sjemenki crne gorušice (48 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( POIROT)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Tea Bilušić (autor)

Avatar Url Stela Jokić (autor)

Avatar Url Barbara Soldo (autor)

Avatar Url Ivana Vrca (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Vrca, Ivana; Jokić, Stela; Soldo, Barbara; Bilušić, Tea
Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, Tuzla: Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 114-114 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Vrca, I., Jokić, S., Soldo, B. & Bilušić, T. (2019) Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH.
@article{article, year = {2019}, pages = {114-114}, keywords = {goru\v{s}ica, superkriti\v{c}na CO 2 ekstrakcija, Soxhlet ekstrakcija, eruka kiselina, gastrointestinalna stabilnost}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki goru\v{s}ica nakon primjena razli\v{c}itih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost}, keyword = {goru\v{s}ica, superkriti\v{c}na CO 2 ekstrakcija, Soxhlet ekstrakcija, eruka kiselina, gastrointestinalna stabilnost}, publisher = {Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Osijeku i Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, year = {2019}, pages = {114-114}, keywords = {mustard, supercritical CO 2 extraction, Soxhlet extraction, erucic acid, gastrointestinal stability}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {The content of erucic acid in the oil from mustard seeds after different extraction technique and its gastrointestinal stability}, keyword = {mustard, supercritical CO 2 extraction, Soxhlet extraction, erucic acid, gastrointestinal stability}, publisher = {Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Osijeku i Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font