Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mogućnosti primjene ultrazvuka u obradi i valorizaciji nusproizvoda i otpada prehrambene industrije (CROSBI ID 66150)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Dujmić, Filip ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir ; Marelja, Marko ; Brnčić, Mladen Mogućnosti primjene ultrazvuka u obradi i valorizaciji nusproizvoda i otpada prehrambene industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 145-161

Podaci o odgovornosti

Dujmić, Filip ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir ; Marelja, Marko ; Brnčić, Mladen

hrvatski

Mogućnosti primjene ultrazvuka u obradi i valorizaciji nusproizvoda i otpada prehrambene industrije

Povećanje proizvodnje zaliha hrane kako bi se prehranila sve veća svjetska populacija postaju kritični problem širom svijeta. Prehrambena industrija samo u EU godišnje proizvede oko 100 milijuna tona hrane. Prilikom žetve i prerade usjeva nastaju velike količine otpada što predstavlja veliku prijetnju zbog zagađenja okoliša, a mogući su i izvor različitih zaraznih bolesti zbog nedostatka adekvatnih deponija otpada. Nusproizvodi prehrambene industrije mogu biti bogat izvor visokovrijednih sastojaka kao što su bioaktivni spojevi, pektin, škrob, vitamini, karotenoidi, esencijalna ulja, bjelančevine, ugljikohidrati, ulje, vitamini, minerali i masti, koji se mogu preraditi u proizvode s dodanom vrijednošću. Primjenom netoplinske i ekološki prihvatljive tehnologije kao što je ultrazvuk visokih intenziteta u postupcima ekstrakcije, inaktivacije mikroorganizama, pasterizacije, homogenizacije, kao predtretman sušenju i kristalizaciji, postiže se značajno povećanje uspješnosti u odnosu na klasične procese. Povećanjem iskoristivosti, tj. Povećanjem ekonomske isplativosti primjenom ultrazvuka, a ovisno o njegovu intenzitetu, ultrazvuk se može primijeniti za obradu otpada iz vinarske industrije (vinski talog, trop(komina)), obradu i preradu maslina (komina), proizvodnju sokova pulpa i komina te proizvodnju rajčica za dobivanje novih proizvoda s dodanom vrijednosti. Služi i za dobivanje alternativnih prehrambenih proizvoda, dodataka hrani kao što su bioaktivni spojevi, antocijani, flavonoidi, arome, vitamini, minerali, pektin, škrob, protein i celuloza. Osim za obradu nusproizvoda prehrambene industrije ultrazvuk se može primijeniti i za obradu otpadnih voda u postupcima degradacija kontaminanata, dezinfekcije vode, proizvodnje bioplina i boja. Primjenom odgovarajuće tehnike i postupka obrade, u proizvodnji hrane može se značajno smanjiti količina novonastalog otpada iz prehrambene industrije.

ultrazvuk ; kavitacija ; snaga ; amplituda ; frekvencija ; sporedni proizvodi ; otpad ; ekstrakcija ; inaktivacija ; polifenoli ; vinski talog ; komina ; pektin ; masline ; voće ; povrće ; bioaktivni spojevi

nije evidentirano

engleski

Possibilities of applying ultrasound in processing and valorisation of by-products and waste in food industry

nije evidentirano

ultrasound ; cavitation ; strength ; amplitude ; frequency ; by-products ; waste ; extraction ; inactivation ; polyphenols ; wine sediment ; fireplace ; pectin ; olives ; fruit ; vegetables ; bioactive compounds

nije evidentirano

Podaci o prilogu

145-161.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2.

Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2019.

978-953-7005-64-1

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija