Mogućnosti primjene ultrazvuka u obradi i valorizaciji nusproizvoda i otpada prehrambene industrije (CROSBI ID 66150)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dujmić, Filip ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir ; Marelja, Marko ; Brnčić, Mladen
hrvatski
Mogućnosti primjene ultrazvuka u obradi i valorizaciji nusproizvoda i otpada prehrambene industrije
Povećanje proizvodnje zaliha hrane kako bi se prehranila sve veća svjetska populacija postaju kritični problem širom svijeta. Prehrambena industrija samo u EU godišnje proizvede oko 100 milijuna tona hrane. Prilikom žetve i prerade usjeva nastaju velike količine otpada što predstavlja veliku prijetnju zbog zagađenja okoliša, a mogući su i izvor različitih zaraznih bolesti zbog nedostatka adekvatnih deponija otpada. Nusproizvodi prehrambene industrije mogu biti bogat izvor visokovrijednih sastojaka kao što su bioaktivni spojevi, pektin, škrob, vitamini, karotenoidi, esencijalna ulja, bjelančevine, ugljikohidrati, ulje, vitamini, minerali i masti, koji se mogu preraditi u proizvode s dodanom vrijednošću. Primjenom netoplinske i ekološki prihvatljive tehnologije kao što je ultrazvuk visokih intenziteta u postupcima ekstrakcije, inaktivacije mikroorganizama, pasterizacije, homogenizacije, kao predtretman sušenju i kristalizaciji, postiže se značajno povećanje uspješnosti u odnosu na klasične procese. Povećanjem iskoristivosti, tj. Povećanjem ekonomske isplativosti primjenom ultrazvuka, a ovisno o njegovu intenzitetu, ultrazvuk se može primijeniti za obradu otpada iz vinarske industrije (vinski talog, trop(komina)), obradu i preradu maslina (komina), proizvodnju sokova pulpa i komina te proizvodnju rajčica za dobivanje novih proizvoda s dodanom vrijednosti. Služi i za dobivanje alternativnih prehrambenih proizvoda, dodataka hrani kao što su bioaktivni spojevi, antocijani, flavonoidi, arome, vitamini, minerali, pektin, škrob, protein i celuloza. Osim za obradu nusproizvoda prehrambene industrije ultrazvuk se može primijeniti i za obradu otpadnih voda u postupcima degradacija kontaminanata, dezinfekcije vode, proizvodnje bioplina i boja. Primjenom odgovarajuće tehnike i postupka obrade, u proizvodnji hrane može se značajno smanjiti količina novonastalog otpada iz prehrambene industrije.
ultrazvuk ; kavitacija ; snaga ; amplituda ; frekvencija ; sporedni proizvodi ; otpad ; ekstrakcija ; inaktivacija ; polifenoli ; vinski talog ; komina ; pektin ; masline ; voće ; povrće ; bioaktivni spojevi
nije evidentirano
engleski
Possibilities of applying ultrasound in processing and valorisation of by-products and waste in food industry
nije evidentirano
ultrasound ; cavitation ; strength ; amplitude ; frequency ; by-products ; waste ; extraction ; inactivation ; polyphenols ; wine sediment ; fireplace ; pectin ; olives ; fruit ; vegetables ; bioactive compounds
nije evidentirano
Podaci o prilogu
145-161.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2.
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2019.
978-953-7005-64-1