Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 105230

Don Ivo Prodan u Dalmatinskom saboru


Diklić, Marjan
Don Ivo Prodan u Dalmatinskom saboru // Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, 43 (2001), 389-457 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 105230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Don Ivo Prodan u Dalmatinskom saboru
(Don Ivo Prodan in the Dalmatian Assembly)

Autori
Diklić, Marjan

Izvornik
Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (1330-0474) 43 (2001); 389-457

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Sažetak
Don Ivo Prodan (1852.-1933.) prvi je i najistaknutiji dalmatinski pravaš, osobito zaslužan za pojavu i širenje pravaštva u Dalmaciji, o kojem se zbog njegove izrazito hrvatske nacionalno-državotvorne usmjerenosti do Domovinskog rata u hrvatskoj historiografiji pisalo jako malo i najčešće ga se prikazivalo u negativnom nacionalističkom duhu. Njegova parlamentarna djelatnost, o kojoj se temeljito raspravlja u ovoj studiji, sastavni je dio njegove ukupne političke borbe za rješenje hrvatskoga nacionalnog i državnog pitanja na temeljima prirodnog i hrvatskoga povijesnog državnog prava u dvojnoj Austro-Ugarskoj Monarhiji. U prvom i uvodnom dijelu studije autor govori o prethodnim pokušajima i prvom izboru don Ive Prodana za zastupnika u Dalmatinski sabor, to najviše predstavničko i autonomno tijelo u pokrajini. Posebice naglašava njegovu upornu borbu protiv autonomaštva i srpstva, te važnost izborne pobjede za Sabor 1901. nad kandidatima Autonomaške stranke u izborništvu vanjskih općina izbornog kotara Zadar-Rab-Pag-Biograd. Taj izborni kotar u sjevernoj Dalmaciji postao je i ostao glavno Prodanovo uporište u kojem je više puta bio biran za zastupnika u Dalmatinski sabor i Carevinsko vijeće, što govori o njegovu velikom pravaškom utjecaju i, naravno, stupnju razvoja nacionalne svijesti u siromašnom hrvatskom puku toga kraja. U drugom dijelu pisac podrobno raspravlja o njegovu zastupničkom radu u Saboru od 1901. do 1907., a u trećem o ponovnom izboru u pokrajinski parlament 1908. godine. U četvrtom dijelu riječ je o Prodanovu parlamentarnom radu u Dalmatinskom saboru od 1908. do 1912./18. godine. I u prvom i u drugom mandatnom razdoblju detaljno je prikazana Prodanova uporna borba u Saboru za hrvatske političke, nacionalne, socijalne, gospodarske i državne interese ; osobito borba za rješenje hrvatskoga državnog pitanja, koju je ustrajno vodio protiv vladajuće austrijske državno-upravne birokracije i zastupnika Srpske i Autonomaške stranke, a povremeno i protiv nekih zastupnika hrvatskih političkih stranaka koji su bili skloni drukčijem rješenju hrvatskog pitanja. U petom i završnom dijelu rada autor u obliku kratkog zaključka sažeto iznosi bit njegove sveukupne zastupničke aktivnosti u Dalmatinskom saboru u Zadru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekti:
101901

Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Profili:

Avatar Url Marjan Diklić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Diklić, Marjan
Don Ivo Prodan u Dalmatinskom saboru // Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, 43 (2001), 389-457 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Diklić, M. (2001) Don Ivo Prodan u Dalmatinskom saboru. Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, 43, 389-457.
@article{article, author = {Dikli\'{c}, M.}, year = {2001}, pages = {389-457}, keywords = {}, journal = {Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru}, volume = {43}, issn = {1330-0474}, title = {Don Ivo Prodan u Dalmatinskom saboru}, keyword = {} }
@article{article, author = {Dikli\'{c}, M.}, year = {2001}, pages = {389-457}, keywords = {}, journal = {Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru}, volume = {43}, issn = {1330-0474}, title = {Don Ivo Prodan in the Dalmatian Assembly}, keyword = {} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font