Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1052268

NOVOVJEKOVNI REZIDENCIJALNI SKLOPOVI I NJIHOVA ULOGA U URBANIZACIJI TROGIRSKOG PREDGRAĐA NA ČIOVU


Babić, Dunja; Marasović, Katja
NOVOVJEKOVNI REZIDENCIJALNI SKLOPOVI I NJIHOVA ULOGA U URBANIZACIJI TROGIRSKOG PREDGRAĐA NA ČIOVU // Radovi Instituta za povijest umjetnosti (2020) (znanstveni, poslan)


CROSBI ID: 1052268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
NOVOVJEKOVNI REZIDENCIJALNI SKLOPOVI I NJIHOVA ULOGA U URBANIZACIJI TROGIRSKOG PREDGRAĐA NA ČIOVU
(Historic residential complexes and their role in the urbanization of the Trogir suburb on Čiovo island)

Autori
Babić, Dunja ; Marasović, Katja

Vrsta, podvrsta
Radovi u časopisima, znanstveni

Izvornik
Radovi Instituta za povijest umjetnosti (2020)

Status rada
Poslan

Ključne riječi
renesansna, barok, Trogir, Čiovo, Dragač, Nutrizio, rezidencijalni sklop
(Renaissance, Baroque, Trogir, Čiovo, DragaČ, Nutrizio, residential complex)

Sažetak
Na temelju detaljne urbanističko-arhitektonske analize i rekonstrukcije izvorne konfiguracije terena trogirskog predgrađa na Čiovu te arhivskih istraživanja i proučavanja relevantne literature po prvi je put utvrđeno da su na tom prostoru u razdoblju od 16. do 18. stoljeća podignuti obiteljski stambeno-gospodarski sklopovi uz obalu, na nasipu u moru, koji su definirali priobalnu urbanističku shemu predgrađa. Sklopove su sagradile građanske, uglavnom trgovačke i zanatlijske, te plemićke obitelji, a sastojali su se od rezidencije, dvorišta, cisterne i vrta, okruženih zidom. Sklop obitelji Dragač imao je čak i svoju kapelu. Iako su po dimenzijama i organizaciji slični stambeno-gospodarskim sklopovima na dalmatinskoj obali i otocima, čiovski sklopovi nemaju obrambene elemente s obzirom na to da se nalaze u neposrednoj blizini utvrđenog grada. Trogirskom predgrađu na Čiovu kao urbanističko- graditeljskoj cjelini nisu dosad posvećena opsežnija znanstvena istraživanja. Stoga je cilj ovog rada upozoriti na postojanje vrijednih sklopova koji zaslužuju sustavno dokumentiranje, istraživanje, obnovu i prezentaciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split

Profili:

Avatar Url Dunja Babić (autor)

Avatar Url Katja Marasović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Babić, Dunja; Marasović, Katja
NOVOVJEKOVNI REZIDENCIJALNI SKLOPOVI I NJIHOVA ULOGA U URBANIZACIJI TROGIRSKOG PREDGRAĐA NA ČIOVU // Radovi Instituta za povijest umjetnosti (2020) (znanstveni, poslan)
Babić, D. & Marasović, K. (2020) NOVOVJEKOVNI REZIDENCIJALNI SKLOPOVI I NJIHOVA ULOGA U URBANIZACIJI TROGIRSKOG PREDGRAĐA NA ČIOVU. Poslan u Radovi Instituta za povijest umjetnosti. [Preprint].
@unknown{unknown, year = {2020}, keywords = {renesansna, barok, Trogir, \v{C}iovo, Draga\v{c}, Nutrizio, rezidencijalni sklop}, journal = {Radovi Instituta za povijest umjetnosti}, title = {NOVOVJEKOVNI REZIDENCIJALNI SKLOPOVI I NJIHOVA ULOGA U URBANIZACIJI TROGIRSKOG PREDGRA\DJA NA \v{C}IOVU}, keyword = {renesansna, barok, Trogir, \v{C}iovo, Draga\v{c}, Nutrizio, rezidencijalni sklop} }
@unknown{unknown, year = {2020}, keywords = {Renaissance, Baroque, Trogir, \v{C}iovo, Draga\v{C}, Nutrizio, residential complex}, journal = {Radovi Instituta za povijest umjetnosti}, title = {Historic residential complexes and their role in the urbanization of the Trogir suburb on \v{C}iovo island}, keyword = {Renaissance, Baroque, Trogir, \v{C}iovo, Draga\v{C}, Nutrizio, residential complex} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font