Upotreba otpada prehrambene industrije u procesima obrade vode za ljudsku potrošnju (CROSBI ID 66109)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Habuda-Stanić, Mirna ; Stjepanović, Marija
hrvatski
Upotreba otpada prehrambene industrije u procesima obrade vode za ljudsku potrošnju
Klimatske promjene, porast svjetskog stanovništva, industrijalizacija i suvremeni način života negativno utječu na vodne resurse i kakvoću vode dostupne za ljudsku potrošnju. Razvoj suvremenih analitičkih metoda posljednjeg desetljeća omogućio je nove spoznaje o prisutnosti pojedinih kemijskih elemenata i njihovih spojeva u vodnim resursima, a mnogobrojna epidemiološka istraživanja utvrdila su značajan utjecaj kakvoće vode za piće na zdravlje svakog pojedinca te postavila nove izazove pred konvencionalne i suvremene tehnologije obrade voda. Svjetski trendovi u obradi vode za piće nastoje iznaći nove i učinkovite tehnike uklanjanja pojedinih štetnih tvari iz površinskih ili podzemnih voda pri čemu su najvažniji čimbenici učinkovitost, jednostavnost i cijena tehnologije, a u novije vrijeme značajna važnost pridaje se i njenoj ekološkoj prihvatljivosti. Adsorpcija je tehnika obrade vode za piće kojom se pojedini kemijski elementi i njihovi spojevi iz vode mogu učinkovito ukloniti prolaskom vode kroz kolonu ispunjenu adsorbensom. Metoda je jednostavna, a pri dobrom odabiru adsorpcijskog materijala i ovisno o kakvoći sirove vode koja se prerađuje, moguće je postići iznimno visoki učinak uklanjanja pojedinih štetnih tvari. Stoga su mnoga znanstvena istraživanja usmjerena k iznalaženju novih ekološki i ekonomski prihvatljivih, takozvanih jeftinih adsorpcijskih materijala. U navedenu svrhu su, do danas, u značajnoj mjeri ispitani adsorpcijski kapaciteti nusproizvoda prehrambene industrije poput ljuske kokosa i orašastih plodova, ljuske riže, hitin, koštice pojedinih vrsta voća i slično.
adsorpcija ; adsorbensi ; obrada vode za piće ; aktivni ugljen ; biosorbensi
nije evidentirano
engleski
Use of food industry waste for drinking water treatment
nije evidentirano
adsorption ; adsorbents ; drinking water treatment ; activated carbon ; biosorbents
nije evidentirano
Podaci o prilogu
179-199.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2019.
978-953-7005-65-8