Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Upotreba otpada prehrambene industrije u procesima obrade vode za ljudsku potrošnju (CROSBI ID 66109)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Habuda-Stanić, Mirna ; Stjepanović, Marija Upotreba otpada prehrambene industrije u procesima obrade vode za ljudsku potrošnju // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 179-199

Podaci o odgovornosti

Habuda-Stanić, Mirna ; Stjepanović, Marija

hrvatski

Upotreba otpada prehrambene industrije u procesima obrade vode za ljudsku potrošnju

Klimatske promjene, porast svjetskog stanovništva, industrijalizacija i suvremeni način života negativno utječu na vodne resurse i kakvoću vode dostupne za ljudsku potrošnju. Razvoj suvremenih analitičkih metoda posljednjeg desetljeća omogućio je nove spoznaje o prisutnosti pojedinih kemijskih elemenata i njihovih spojeva u vodnim resursima, a mnogobrojna epidemiološka istraživanja utvrdila su značajan utjecaj kakvoće vode za piće na zdravlje svakog pojedinca te postavila nove izazove pred konvencionalne i suvremene tehnologije obrade voda. Svjetski trendovi u obradi vode za piće nastoje iznaći nove i učinkovite tehnike uklanjanja pojedinih štetnih tvari iz površinskih ili podzemnih voda pri čemu su najvažniji čimbenici učinkovitost, jednostavnost i cijena tehnologije, a u novije vrijeme značajna važnost pridaje se i njenoj ekološkoj prihvatljivosti. Adsorpcija je tehnika obrade vode za piće kojom se pojedini kemijski elementi i njihovi spojevi iz vode mogu učinkovito ukloniti prolaskom vode kroz kolonu ispunjenu adsorbensom. Metoda je jednostavna, a pri dobrom odabiru adsorpcijskog materijala i ovisno o kakvoći sirove vode koja se prerađuje, moguće je postići iznimno visoki učinak uklanjanja pojedinih štetnih tvari. Stoga su mnoga znanstvena istraživanja usmjerena k iznalaženju novih ekološki i ekonomski prihvatljivih, takozvanih jeftinih adsorpcijskih materijala. U navedenu svrhu su, do danas, u značajnoj mjeri ispitani adsorpcijski kapaciteti nusproizvoda prehrambene industrije poput ljuske kokosa i orašastih plodova, ljuske riže, hitin, koštice pojedinih vrsta voća i slično.

adsorpcija ; adsorbensi ; obrada vode za piće ; aktivni ugljen ; biosorbensi

nije evidentirano

engleski

Use of food industry waste for drinking water treatment

nije evidentirano

adsorption ; adsorbents ; drinking water treatment ; activated carbon ; biosorbents

nije evidentirano

Podaci o prilogu

179-199.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2

Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2019.

978-953-7005-65-8

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija