Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mišljenje potrošača u Hrvatskoj o konzumaciji omega-3 obogaćenih jaja (CROSBI ID 688304)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Hanžek, Danica Mišljenje potrošača u Hrvatskoj o konzumaciji omega-3 obogaćenih jaja // Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 440-443

Podaci o odgovornosti

Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Hanžek, Danica

hrvatski

Mišljenje potrošača u Hrvatskoj o konzumaciji omega-3 obogaćenih jaja

U radu se istražuju mišljenja konzumenata o značajkama omega-3 jaja koja se nalaze na hrvatskom tržištu. Anketno istraživanje provedeno je u Osječko-baranjskoj županiji. Ukupno su uključena 272 ispitanika oba spola u dobi od 18-65 godina. Anketni listovi popunjeni su pomoću intervjua. Uvodno pitanje glasilo je: Da li ste upoznati s omega-3 jajima - obogaćenim proizvodom? Od ukupnog broja pozitivno su odgovorile 144 osobe (52, 9%) i to 76 muških (M) i 68 ženskih (Ž) ispitanika, a 128 osoba (47, 1%) nije bilo upoznato s funkcionalnim proizvodima, posebice omega-3 jajima. Za vrednovanje odgovora upotrijebljena je Likertova skala od 1 (min) do 7 (max) ocjena. Oba spola ispitanika smatraju omega-3 jaja sigurnim proizvodom (4, 74 M: 4, 76 Ž) i vjeruju podacima na deklaraciji (4, 12 M : 4, 17 Ž). Ženske osobe više vjeruju od muških osoba (4, 35 Ž : 4, 28 M) u deklarirane karakteristike omega-3 jaja koje se odnose na prirodno povećani sadržaj omega-3 masnih kiselina za više od 30% u odnosu na konvencionalna jaja (EPA + DHA 80 mg) te doprinose normalnoj funkciji srca. U znanstvenu provjeru deklariranih karakteristika jaja i njihove konzumacije od strane zdravih osoba, više povjerenja imaju muški (3, 05 i 3, 68) od ženskih ispitanika (2, 85 i 3, 47). Oba spola voljna su koristiti omega-3 jaja u svojoj prehrani (4, 66 M i 4, 69 Ž) ukoliko im mogućnosti to dozvoljavaju.

anketa, ispitanici, omega-3 jaja, konzumacija, deklaracija

nije evidentirano

engleski

Consumers' opinion in Croatia on consumption of omega-3 enriched eggs

nije evidentirano

survey, respondents, omega-3 eggs, consumption, declaration

nije evidentirano

Podaci o prilogu

440-443.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5543

Podaci o skupu

55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

poster

16.02.2020-21.02.2020

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano