Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1051311

Analiza razvoja (kurikuluma) Građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatskoj perspektivi


Beroš, Ivan; Pongračić, Luka
Analiza razvoja (kurikuluma) Građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatskoj perspektivi // Zbornik radova s konferencije Suvremene teme u odgoju i obrazovanju - STOO, simpozij Pedagogija i psihologija: od ispravljanja nedostataka do poticanja osobnih snaga i vrlina / Klasnić, Irena (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet, 2019. str. 7-30 (predavanje, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1051311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza razvoja (kurikuluma) Građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatskoj perspektivi
(Citizenship Education Curriculum Development Analysis from the Croatian Perspective)

Autori
Beroš, Ivan ; Pongračić, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova s konferencije Suvremene teme u odgoju i obrazovanju - STOO, simpozij Pedagogija i psihologija: od ispravljanja nedostataka do poticanja osobnih snaga i vrlina / Klasnić, Irena - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet, 2019, 7-30

ISBN
978-953-8115-68-4

Skup
Konferencija Suvremene teme u odgoju i obrazovanju

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15-17.11.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
aktivni građanin ; konceptualizacija kurikuluma ; matrica analize ; obrazovanje u Europi
(active citizen(ship) ; conceptualization ; education in Europe ; matrix analysis)

Sažetak
Građanski odgoj i obrazovanje obvezna je međupredmetna tema u hrvatskome obrazovnom sustavu. U ovome su radu analizirana i komparirana četiri kurikuluma: iz 2012. godine u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje, iz 2016. u izdanju Stručne radne skupine za Građanski odgoj i obrazovanje u okviru Cjelovite kurikularne reforme, iz 2017. u izdanju Ministarstva znanosti i obrazovanja te iz 2018. također u izdanju Ministarstva. Matricom analize ustanovljene su i komparirane relevantne kategorije kurikuluma potrebne za cjelovitu analizu i komparaciju. Matrica komparacije uključuje sljedeće kategorije prema kojima je urađena analiza: naziv, struktura, satnica, vrednovanje, obveznost, sadržaj, viđenje učenika, ishod(i) te međupredmetna povezanost. Cilj je istraživanja utvrditi nastojanja i odmake postignute različitim konceptualizacijama. Praćen je razvoj prema kategorijama te su uočene značajne promjene. Nastoji se uočiti dolazi li do promjena zbog prijašnjih nastojanja ili se ipak događa odmak od prijašnjih konceptualizacija i uspostavljaju novi smjerovi. Utvrđeno je da konačna verzija kurikuluma korespondira u značajnoj mjeri s prethodnom, a čini značajne odmake od najranijih verzija, što označava pozitivan kontinuitet razvoja i dobar temelj budućemu kurikulumu usklađenom s obrazovnim politikama. Kako bi se postigao što bolji smjer razvoja aktivnih građana potrebno je i dalje kontinuirano razvijati kurikulum, pazeći pri tome da usporedno razvijaju i obrazovne politike u skladu s potrebama društva te budućnosti za koju pripremamo učenike. Važno je istaknuti razvojnu usmjerenost kurikuluma i kontinuitete promjena koje variraju te činjenicu da bi svaki novi kurikulum trebao predstavljati pozitivne pomake.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivan Beroš (autor)

Avatar Url Luka Pongračić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada www.ufzg.unizg.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Beroš, Ivan; Pongračić, Luka
Analiza razvoja (kurikuluma) Građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatskoj perspektivi // Zbornik radova s konferencije Suvremene teme u odgoju i obrazovanju - STOO, simpozij Pedagogija i psihologija: od ispravljanja nedostataka do poticanja osobnih snaga i vrlina / Klasnić, Irena (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet, 2019. str. 7-30 (predavanje, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Beroš, I. & Pongračić, L. (2019) Analiza razvoja (kurikuluma) Građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatskoj perspektivi. U: Klasnić, I. (ur.)Zbornik radova s konferencije Suvremene teme u odgoju i obrazovanju - STOO, simpozij Pedagogija i psihologija: od ispravljanja nedostataka do poticanja osobnih snaga i vrlina.
@article{article, editor = {Klasni\'{c}, I.}, year = {2019}, pages = {7-30}, keywords = {aktivni gra\djanin, konceptualizacija kurikuluma, matrica analize, obrazovanje u Europi}, isbn = {978-953-8115-68-4}, title = {Analiza razvoja (kurikuluma) Gra\djanskog odgoja i obrazovanja u hrvatskoj perspektivi}, keyword = {aktivni gra\djanin, konceptualizacija kurikuluma, matrica analize, obrazovanje u Europi}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, U\v{c}iteljski fakultet}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Klasni\'{c}, I.}, year = {2019}, pages = {7-30}, keywords = {active citizen(ship), conceptualization, education in Europe, matrix analysis}, isbn = {978-953-8115-68-4}, title = {Citizenship Education Curriculum Development Analysis from the Croatian Perspective}, keyword = {active citizen(ship), conceptualization, education in Europe, matrix analysis}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, U\v{c}iteljski fakultet}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font