Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1051276

Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje


Lešić, Tina; Vahčić, Nada; Krešić, Greta; Pleadin, Jelka
Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 1; 56-67 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje
(Natural and industrial trans fatty acids - incidence and impact on human health)

Autori
Lešić, Tina ; Vahčić, Nada ; Krešić, Greta ; Pleadin, Jelka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 22 (2020), 1; 56-67

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
trans masti ; rumenska kiselina ; hidrogenirana biljna ulja ; zdravstveni učinak ; CLA
(trans fat ; rumenic acid ; hydrogenated vegetable oils ; health effect ; CLA)

Sažetak
Trans masne kiseline (engl. trans fatty acids, TFA) nastaju u manjoj količini prirodno biološkom hidrogenacijom u rumenu životinja preživača, ali mogu nastati i tijekom industrijskog procesa, djelomičnom hidrogenacijom biljnih i ribljih ulja. Podjela na industrijske i prirodne TFA je kompleksna, budući da se ove masti uglavnom sastoje od istih izomera te je količina i distribucija ono što ih razlikuje. Većina TFA koje se mogu naći u prehrambenim proizvodima su izomeri oleinske i trans - oktadecenske kiseline (trans- 18:1). Prema rezultatima većine istraživanja, sve trans masne kiseline imaju nepovoljan učinak na lipoproteine u plazmi, dok su ostali mehanizmi učinka u organizmu nedovoljno istraženi. Povećani unos industrijskih trans masnih kiselina se povezuje se povećanim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti te se izbjegavanjem unosa trans masti smanjuje i rizik od vjerojatnosti njihova nastanka. Rizik povezan s prirodnim trans masnim kiselinama i dalje je nejasan, ali učinak, ako postoji, vjerojatno je malen s obzirom na njihovu nisku razinu unosa. Europska komisija je definirala ograničenje razine industrijskih trans masti u hrani do 2 g/100 g masti čime su poduzete mjere za smanjenje njihovog unosa. Kao prikladna zamjena ovih masti u prehrambenim proizvodima, u budućnosti se trebaju pronaći optimalna zdravija rješenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (Jelka Pleadin, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Profili:

Avatar Url Greta Krešić (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Nada Vahčić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Lešić, Tina; Vahčić, Nada; Krešić, Greta; Pleadin, Jelka
Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 1; 56-67 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Lešić, T., Vahčić, N., Krešić, G. & Pleadin, J. (2020) Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (1), 56-67.
@article{article, year = {2020}, pages = {56-67}, keywords = {trans fat, rumenic acid, hydrogenated vegetable oils, health effect, CLA}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {22}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Natural and industrial trans fatty acids - incidence and impact on human health}, keyword = {trans fat, rumenic acid, hydrogenated vegetable oils, health effect, CLA} }