Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje (CROSBI ID 275574)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Lešić, Tina ; Vahčić, Nada ; Krešić, Greta ; Pleadin, Jelka
hrvatski
Prirodne i industrijske trans masne kiseline – pojavnost i utjecaj na ljudsko zdravlje
Trans masne kiseline (engl. trans fatty acids, TFA) nastaju u manjoj količini prirodno biološkom hidrogenacijom u rumenu životinja preživača, ali mogu nastati i tijekom industrijskog procesa, djelomičnom hidrogenacijom biljnih i ribljih ulja. Podjela na industrijske i prirodne TFA je kompleksna, budući da se ove masti uglavnom sastoje od istih izomera te je količina i distribucija ono što ih razlikuje. Većina TFA koje se mogu naći u prehrambenim proizvodima su izomeri oleinske i trans - oktadecenske kiseline (trans- 18:1). Prema rezultatima većine istraživanja, sve trans masne kiseline imaju nepovoljan učinak na lipoproteine u plazmi, dok su ostali mehanizmi učinka u organizmu nedovoljno istraženi. Povećani unos industrijskih trans masnih kiselina se povezuje se povećanim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti te se izbjegavanjem unosa trans masti smanjuje i rizik od vjerojatnosti njihova nastanka. Rizik povezan s prirodnim trans masnim kiselinama i dalje je nejasan, ali učinak, ako postoji, vjerojatno je malen s obzirom na njihovu nisku razinu unosa. Europska komisija je definirala ograničenje razine industrijskih trans masti u hrani do 2 g/100 g masti čime su poduzete mjere za smanjenje njihovog unosa. Kao prikladna zamjena ovih masti u prehrambenim proizvodima, u budućnosti se trebaju pronaći optimalna zdravija rješenja.
trans masti ; rumenska kiselina ; hidrogenirana biljna ulja ; zdravstveni učinak ; CLA
nije evidentirano
engleski
Natural and industrial trans fatty acids - incidence and impact on human health
nije evidentirano
trans fat ; rumenic acid ; hydrogenated vegetable oils ; health effect ; CLA
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Biotehnologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija