Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke (CROSBI ID 688267)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kiš, Goran ; Mikuš, Tomislav ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Pajurin, Luka ; Špoljarić, Danijel ; Špoljarić, Branimira ; Vince, Silvijo ; Kljak, Kristina ; Popović, Maja
hrvatski
Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke
Poznato je djelovanje dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) hrani za životinje kao promotora zdravlja i proizvodnosti domaćih životinja. Dokazano je da dodavanje plemenite pečurke obrocima za ovce snižava kolesterol, no nije poznat i učinak na kvalitativne osobine mesa. Stoga je cilj ovog rada utvrditi utjecaj dodavanja plemenite pečurke u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi. Kao pokazatelj oksidativne stabilnosti mesa koristio se tiobarbiturni test (TBARS). Osamnaest janjadi, pasmine lička pramenka, bilo je podijeljeno u tri jednake skupine (kontrolna, te pokusne skupine s dodatkom 2% svježe i suhe plemenite pečurke). Nakon pokusnog perioda od 35 dana uzeti su uzorci mesa, te je određen udio masti i TBARS 0., 3., i 6. dan. Utjecaj dodavanje svježe : suhe plemenite pečurke imao je statistički značajan utjecaj (p≤0, 05) na količinu masti u mesu janjadi (11, 0 : 16, 2), no nije se statistički razlikovao od kontrolne skupine. Vrijednosti TBARS-a očekivano su rasle od 0. do 6. dana (0, 1 : 1, 4), te se značajno se razlikuju u vrijednostima 3. dan, između mesa janjadi hranjenih standardnim obrokom i obrokom sa svježim gljivama (0, 97 : 0, 86), dok kod obroka sa suhim gljivama nije bilo značajnih razlika između niti jedne grupe janjadi. Zaključujemo da dodavanje plemenite pečurke u obroke janjadi djeluje na promjene oksidativne stabilnosti mesa, no budući da su najmanje vrijednosti TBARS-a bile kod janjadi s najnižim sadržajem masti, te navedene razlike nisu bile statistički značajne između kontrolne skupine i pokusnih, daljnja istraživanja u objašnjenju dobivenih rezultata biti će potrebna.
plemenita pečurka, oksidativna stabilnost mesa, TBARS, lička pramenka
nije evidentirano
engleski
Effect of dietary supplementation of button mushroom (Agaricus bisporus) on oxidative stability of Lika pramenka lamb meat
nije evidentirano
button mushroom, meat oxidative stability, TBARS, Lika pramenka lambs
nije evidentirano
Podaci o prilogu
226-227.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Podaci o skupu
55. Hrvatski 15. Međunarodni Simpozij Agronoma
predavanje
16.02.2020-21.02.2020
Vodice, Hrvatska