Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke (CROSBI ID 688267)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kiš, Goran ; Mikuš, Tomislav ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Pajurin, Luka ; Špoljarić, Danijel ; Špoljarić, Branimira ; Vince, Silvijo ; Kljak, Kristina ; Popović, Maja Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke // Zbornik sažetaka. 2020. str. 226-227

Podaci o odgovornosti

Kiš, Goran ; Mikuš, Tomislav ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Pajurin, Luka ; Špoljarić, Danijel ; Špoljarić, Branimira ; Vince, Silvijo ; Kljak, Kristina ; Popović, Maja

hrvatski

Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke

Poznato je djelovanje dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) hrani za životinje kao promotora zdravlja i proizvodnosti domaćih životinja. Dokazano je da dodavanje plemenite pečurke obrocima za ovce snižava kolesterol, no nije poznat i učinak na kvalitativne osobine mesa. Stoga je cilj ovog rada utvrditi utjecaj dodavanja plemenite pečurke u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi. Kao pokazatelj oksidativne stabilnosti mesa koristio se tiobarbiturni test (TBARS). Osamnaest janjadi, pasmine lička pramenka, bilo je podijeljeno u tri jednake skupine (kontrolna, te pokusne skupine s dodatkom 2% svježe i suhe plemenite pečurke). Nakon pokusnog perioda od 35 dana uzeti su uzorci mesa, te je određen udio masti i TBARS 0., 3., i 6. dan. Utjecaj dodavanje svježe : suhe plemenite pečurke imao je statistički značajan utjecaj (p≤0, 05) na količinu masti u mesu janjadi (11, 0 : 16, 2), no nije se statistički razlikovao od kontrolne skupine. Vrijednosti TBARS-a očekivano su rasle od 0. do 6. dana (0, 1 : 1, 4), te se značajno se razlikuju u vrijednostima 3. dan, između mesa janjadi hranjenih standardnim obrokom i obrokom sa svježim gljivama (0, 97 : 0, 86), dok kod obroka sa suhim gljivama nije bilo značajnih razlika između niti jedne grupe janjadi. Zaključujemo da dodavanje plemenite pečurke u obroke janjadi djeluje na promjene oksidativne stabilnosti mesa, no budući da su najmanje vrijednosti TBARS-a bile kod janjadi s najnižim sadržajem masti, te navedene razlike nisu bile statistički značajne između kontrolne skupine i pokusnih, daljnja istraživanja u objašnjenju dobivenih rezultata biti će potrebna.

plemenita pečurka, oksidativna stabilnost mesa, TBARS, lička pramenka

nije evidentirano

engleski

Effect of dietary supplementation of button mushroom (Agaricus bisporus) on oxidative stability of Lika pramenka lamb meat

nije evidentirano

button mushroom, meat oxidative stability, TBARS, Lika pramenka lambs

nije evidentirano

Podaci o prilogu

226-227.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Podaci o skupu

55. Hrvatski 15. Međunarodni Simpozij Agronoma

predavanje

16.02.2020-21.02.2020

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina