Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup (CROSBI ID 688251)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vinković, Tomislav ; Ravnjak, Boris ; Vinković Vrček, Ivana ; Lončarić, Zdenko ; Tkalec Kojić, Monika ; Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Galić, Emerik ; Vitali Čepo, Dubravka
hrvatski
Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup
Biološka raspoloživost selena varira ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući kemijski oblik Se, druge hranjive komponente u hrani, fiziološki status i status Se u organizmu. Glavne zapreke u postizanju optimalnog unosa Se su visoko varijabilni sadržaj u različitim vrstama hrane i uska sigurnosna granica unosa različitih oblika Se. Danas, nanotehnologija omogućuje primjenu selen nanočestica (SeNPs) koje posjeduju jaču antioksidativnu aktivnost i nižu toksičnost u odnosu na druge oblike Se. Potrebno je utvrditi djelotvornost i sigurnost inovativnih nutraceutika i funkcionalne hrane na bazi SeNPs i to primjenom nanobiotehnoloških metoda. To se može postići razvojem inovativnog Se-nutraceutika kao što je funkcionalno povrće biofortificirano sa SeNPs (FBVegs). Ovaj tip Se- nutraceutika će biti podvrgnut in vitro i/ili in vivo ispitivanjima kako bi se istražila njegova biokompatibilnost, sigurnost, farmakokinetička svojstva i farmakološka aktivnost u usporedbi s biljkama biofortificiranim selenatom. Osim toga, moguća je pojava sinergističkog djelovanja SeNPs i specifičnih bioaktivnih spojeva iz biljaka što će biti istraženo. Rezultati dobiveni istraživanjem ovakvog pristupa biofortifikacije će biti od velike koristi za potrošače, poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju kao krajnje korisnike ishoda istraživanja. Ovo istraživanje je financirano od strane Hrvatske zaklade za znanost u sklopu projekata HRZZ IP-2018-01-8119 i HRZZ IP- 2016- 06-2436.
selen ; nanobiotehnologija ; biofortifikacija ; lisnato povrće
nije evidentirano
engleski
Selenium biofortification of leafy vegetables - nanobiotechnological approach
nije evidentirano
selenium ; nanobiotechnology ; biofortification ; leafy vegetables
nije evidentirano
Podaci o prilogu
9-10.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5551
Podaci o skupu
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
ostalo
16.02.2020-21.02.2020
Vodice, Hrvatska
Povezanost rada
Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Kemija, Poljoprivreda (agronomija)