Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup (CROSBI ID 688251)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Vinković, Tomislav ; Ravnjak, Boris ; Vinković Vrček, Ivana ; Lončarić, Zdenko ; Tkalec Kojić, Monika ; Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Galić, Emerik ; Vitali Čepo, Dubravka Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup // 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 9-10

Podaci o odgovornosti

Vinković, Tomislav ; Ravnjak, Boris ; Vinković Vrček, Ivana ; Lončarić, Zdenko ; Tkalec Kojić, Monika ; Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Galić, Emerik ; Vitali Čepo, Dubravka

hrvatski

Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup

Biološka raspoloživost selena varira ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući kemijski oblik Se, druge hranjive komponente u hrani, fiziološki status i status Se u organizmu. Glavne zapreke u postizanju optimalnog unosa Se su visoko varijabilni sadržaj u različitim vrstama hrane i uska sigurnosna granica unosa različitih oblika Se. Danas, nanotehnologija omogućuje primjenu selen nanočestica (SeNPs) koje posjeduju jaču antioksidativnu aktivnost i nižu toksičnost u odnosu na druge oblike Se. Potrebno je utvrditi djelotvornost i sigurnost inovativnih nutraceutika i funkcionalne hrane na bazi SeNPs i to primjenom nanobiotehnoloških metoda. To se može postići razvojem inovativnog Se-nutraceutika kao što je funkcionalno povrće biofortificirano sa SeNPs (FBVegs). Ovaj tip Se- nutraceutika će biti podvrgnut in vitro i/ili in vivo ispitivanjima kako bi se istražila njegova biokompatibilnost, sigurnost, farmakokinetička svojstva i farmakološka aktivnost u usporedbi s biljkama biofortificiranim selenatom. Osim toga, moguća je pojava sinergističkog djelovanja SeNPs i specifičnih bioaktivnih spojeva iz biljaka što će biti istraženo. Rezultati dobiveni istraživanjem ovakvog pristupa biofortifikacije će biti od velike koristi za potrošače, poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju kao krajnje korisnike ishoda istraživanja. Ovo istraživanje je financirano od strane Hrvatske zaklade za znanost u sklopu projekata HRZZ IP-2018-01-8119 i HRZZ IP- 2016- 06-2436.

selen ; nanobiotehnologija ; biofortifikacija ; lisnato povrće

nije evidentirano

engleski

Selenium biofortification of leafy vegetables - nanobiotechnological approach

nije evidentirano

selenium ; nanobiotechnology ; biofortification ; leafy vegetables

nije evidentirano

Podaci o prilogu

9-10.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5551

Podaci o skupu

55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

ostalo

16.02.2020-21.02.2020

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Kemija, Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice