Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Istraživanje primjene biljnog materijala kao kiselo-baznog indikatora (CROSBI ID 688242)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Bilić, Katarina ; Balić, Ivana ; Kovač-Andrić, Elvira ; Amić, Ana Istraživanje primjene biljnog materijala kao kiselo-baznog indikatora. Zagreb, 2020. str. 150-150

Podaci o odgovornosti

Bilić, Katarina ; Balić, Ivana ; Kovač-Andrić, Elvira ; Amić, Ana

hrvatski

Istraživanje primjene biljnog materijala kao kiselo-baznog indikatora

Tradicionalne metode poučavanja, koje i danas dominiraju u učionici, rijetko uključuju pokuse, što je slučaj i kada su u pitanju kiselo-bazni indikatori. Ukoliko nastava uključuje pokus, tada se nerijetko koriste sintetski kiselo-bazni indikatori, koji su često skupi i time nedostupni. Naša prethodna ispitivanja su pokazala kako se biljni materijal može uspješno upotrijebiti kao alternativni kiselo-bazni indikator. U ovom radu su prethodna istraživanja proširena te uključuju ne samo sirovi biljni materijal već i proizvode na bazi odabranog biljnog materijala, kako bi utvrdili mogu li se koristiti kao kiselo-bazni indikatori. Istraženi biljni materijal bilo je bobičasto voće, primjerice brusnice, crvene i crne ribizle, borovnice, goji bobice, aronija, drijenak i dr., u obliku svježeg voća i u obliku dostupnih prerađevina (sušeno voće, sokovi, čajevi, džemovi, te u pojedinim slučajevima i voćno vino). Prerađevine su ispitane u nekoliko različitih koncentracija, te su odabrane one prerađevine koje su sadržavale najveći udio voća. Preliminarni rezultati pokazuju veliki potencijal primjene ne samo biljnih sirovina već i prerađevina kao kiselo-baznog indikatora.

pH ; prirodni indikatori ; voće ; bobice

nije evidentirano

engleski

Study of plant material as acid-base indicator

nije evidentirano

pH ; natural indicators ; fruit ; berries

nije evidentirano

Podaci o prilogu

150-150.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zagreb:

978-953-6894-71-0

Podaci o skupu

XIII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2020)

poster

20.02.2020-21.02.2020

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija