Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost masti jazavca (CROSBI ID 275521)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Aladić, Krunoslav, Konjarević, Anastazija Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost masti jazavca // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 1; 46-55. doi: 10.31727/m.22.1.4

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Aladić, Krunoslav, Konjarević, Anastazija

hrvatski

Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost masti jazavca

Mast jazavca ima ljekovita svojstva koja proizlaze iz načina ishrane jazavca. Životinjska mast podliježe oksidacijskom kvarenju tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, alfa tokoferol, mješavina tokoferola) i sintetskog antioksidansa propil galata na promjenu oksidacijske stabilnosti masti jazavca. Oksidacijska stabilnost masti jazavca, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom testa održivosti na 98 °C. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 98 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da dodani antioksidansi uspješno stabiliziraju mast jazavca. Od prirodnih antioksidanasa veću antioksidacijsku aktivnost u masti jazavca ima ekstrakt ružmarina tip Oxy’Less CS. Postigao je veću efikasnost zaštite od oksidacije, u odnosu na druge ispitivane antioksidanse. Sintetski antioksidans propil galat uspješno je povećao stabilnost masti jazavca, ali je manje efikasan od ekstrakta ružmarina i mješavine tokoferola.

mast jazavca ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; test održivosti

nije evidentirano

engleski

Effect of antioxidants on oxidative stability of badger fat

nije evidentirano

badger fat ; oxidative stability ; antioxidants ; sustainability test

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22 (1)

2020.

46-55

objavljeno

1332-0025

1848-8323

10.31727/m.22.1.4

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice